Στο επίκεντρο των βελγικών Αρχών για το σκάνδαλο Κατάρ-gate βρίσκεται η οικογένεια Καϊλή, καθώς ο πατέρας της όμορφης Εύας, Αλέξανδρος Καϊλής, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις Αρχές για τη βαλίτσα με τα χιλιάδες ευρώ που προσπάθησε να αποκρύψει το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου 2022.

Την πληροφορία πως ο πατέρας της άλλοτε αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρασε τις πύλες των βελγικών δικαστικών Αρχών μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Asna, επικαλούμενο πληροφορία από τις βελγικές Αρχές Ασφαλείας.

Την ανάκριση του Αλέξανδρου Καϊλή είχε προαναγγείλει ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος ένα 24ωρο νωρίτερα είχε πει ότι σήμερα «θα εμφανιστούν ενώπιον του ανακριτή ο πατέρας της κυρίας Καϊλή και ο σύντροφός της, και μάλιστα χωρίς καν να ξέρουν για ποιον λόγο τούς καλούν, αφού το σύστημα στις Βρυξέλλες είναι διαφορετικό από ό,τι στην Ελλάδα και οι κατηγορούμενοι μαθαίνουν επιτόπου γιατί κατηγορούνται και καλούνται επιτόπου να δώσει απαντήσεις».

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξανδρος Καϊλής είχε εντοπιστεί με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, περίπου 600.000 ευρώ, την πρώτη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο, καθώς προσπαθούσε να φύγει από πολυτελές ξενοδοχείο των Βρυξελλών και συνελήφθη. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τις Αρχές.

kailia 1

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ της συμπληρωματικής απολογίας της Εύας Καϊλή, καθώς έως αργά χθες το απόγευμα δεν είχε ολοκληρωθεί, με τις πληροφορίες ωστόσο να μην αποκλείουν να γίνει μέσα στο βράδυ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ευρωβουλευτής τον ενημέρωσε τηλεφωνικά αργά προχθές το βράδυ. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πιθανότατα να οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον των ανακριτικών Αρχών σήμερα για συμπληρωματική απολογία, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει συγκεκριμένα τον λόγο της κλήσης της.

kaili 1 1

Την ίδια ώρα, ακόμα μία φορά ο συνήγορος της Εύας Καϊλή διακήρυξε ότι είναι αθώα, υποστηρίζοντας ότι κάλεσε την Αστυνομία μόλις ενημερώθηκε για τη σύλληψη του συντρόφου της. «Οι βελγικές Αρχές δεν έχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κατηγορία της δωροδοκίας» κατά της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, δήλωσε ο δικηγόρος της στο Euronews, καταγγέλλοντας την κράτησή της στη φυλακή ως «νομικά εσφαλμένη».

Στο μέλλον…

Σύμφωνα με το euronews.com, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε σε συνέντευξή του στο μέσο: «Ο δικαστής Claise είπε ότι δεν έχει στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κατηγορία της δωροδοκίας, αλλά μπορεί να βρεθούν στοιχεία στο μέλλον. Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος δικαίου, το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, για να κρατηθεί κάποιος στη φυλακή με την προοπτική να βρει στοιχεία στο μέλλον. Είναι νομικά λάθος. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει πολιτική επιρροή σε αυτή την απόφαση».

kaili 2 1

Επίσης, άλλη μία φορά διακήρυξε την αθωότητα της κυρίας Καϊλή, υποστηρίζοντας ότι κάλεσε την Αστυνομία μόλις ενημερώθηκε για τη σύλληψη του συντρόφου της. «Αυτό είναι ένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο ότι η πρώτη της κίνηση ήταν να μιλήσει στην Αστυνομία» είπε ο δικηγόρος. «Αυτό σημαίνει ότι δεν γνώριζε πως υπήρχε κάτι παράνομο στο σπίτι της, διαφορετικά δεν θα είχε καλέσει την Αστυνομία. Αλλά δεν ήταν δυνατόν, επειδή η Αστυνομία δεν μιλούσε αγγλικά, και μετά συνέβησαν όλες οι εξελίξεις». Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, η κυρία Καϊλή δεν γνώριζε για τα χρήματα και το έμαθε μόλις είδε την είδηση. Στη συνέχεια αποφάσισε να καλέσει στενούς συναδέλφους του συντρόφου της -μερικοί από αυτούς κατηγορούνται τώρα για διαφθορά- για να απαλλαγεί από τα χρήματα που βρέθηκαν τελικά στο διαμέρισμά της και σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αρνείται επίσης ότι δέχτηκε δωροδοκίες από το Κατάρ και επιμένει ότι οι πολιτικές της αποφάσεις ήταν σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Την επόμενη εβδομάδα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα βρεθεί ξανά στο δικαστήριο, όπου θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει στις φυλακές Χάρεν του Βελγίου.

Πηγή: espressonews.gr