Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας ζητά την άμεση εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της υγείας, την διεξαγωγή τακτικών τεστ ανίχνευσής του covid 19 στους χώρους δουλειάς καθώς και την ένταξή τους στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει

“Συνάδελφοι, έπειτα από τις πιέσεις των εργολάβων η κυβέρνηση υποχώρησε τροποποιώντας την αρχική της απόφαση (ΚΥΑ 454/5.2.2021) με την οποία απαγόρευε οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε περιοχές ιδιαιτέρα αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, σε περιοχές όπως η Πάτρα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων αντέδρασε από την αρχή με την απόφαση της κυβέρνηση να αφήσει οικονομικά μετέωρους τους εργαζόμενους στις οικοδομές, το ίδιο και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας με παλαιότερη δημοσίευση, όπου για πολλοστή φορά θέταμε τα οξυμμένα προβλήματα των ανέργων και των εργαζόμενων στον κλάδο των Κατασκευών, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης λόγω διακοπής της ήδη περιορισμένης οικοδομικής δραστηριότητας.!

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και την εξασφάλιση του (ήδη πενιχρού) εισοδήματος τους μέσω των μέτρων οικονομικής στήριξης, φρόντισε εξαρχής με την έκδοση της ΚΥΑ, από την μια να κάνει τα «στραβά μάτια» στα μεγάλα έργα, επιτρέποντας τις εργασίες σ’ αυτά και από την άλλη, στις ιδιωτικές οικοδομές με την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων στους οικοδόμους να σταματά εντελώς τις εργασίες αφήνοντάς τους άνεργους και χρεωμένους με υψηλά πρόστιμα, εφαρμόζοντας εις βάρος των εργαζομένων, οξύμωρη και ρεβανσιστική πολιτική.

Διότι και ο συνωστισμός στα μεγάλα έργα είναι μεγαλύτερος.., αλλά και γιατί οι ίδιοι οικοδόμοι που εργάζονται στα μεγάλα έργα, εργάζονται και στις ιδιωτικές οικοδομές.., όταν δεν έχει μεροκάματο στα έργα, απευθύνονται στις ιδιωτικές οικοδομές προκειμένου να εργαστούν ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους. Οπότε εκ των πραγμάτων, αναγκαστικά, υπάρχει επαφή όλων με όλους..!

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας έναν άναρχο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, επανέρχεται με τροποποιημένη την αρχική της απόφαση κάτω από την πίεση των μεγαλοεργολάβων και των προμηθευτών, ώστε να επιτρέψει όλες τις οικοδομικές εργασίες στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, δίχως να φροντίσει πρώτα για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στις κατασκευές, την διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης του ιού, την εφαρμογή και χρήση των απαραίτητων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι επισφαλείς σε όλους τους χώρους δουλειάς. Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι, με περιορισμένες αρμοδιότητες και ελεγκτικά εργαλεία, σχεδόν απενεργοποιημένοι προκειμένου να έχουν λυμένα τα χέρια και ήσυχο το κεφάλι τους οι εργοδότες ..!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας απαιτεί εδώ και τώρα την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της υγείας, την διεξαγωγή τακτικών τεστ ανίχνευσής του covid 19 στους χώρους δουλειάς (μεγάλα έργα, ιδιωτικές οικοδομές κλπ), την άμεση αποζημίωση των εργαζομένων στις κατασκευές για τα μεροκάματα που χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών.., την άμεση διαγραφή όλων των προστίμων που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους και την ένταξη στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης όλων των συναδέλφων που είναι άνεργοι λόγω της εφαρμογής των lockdown, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 έπειτα από την παρέμβαση των Συνδικάτων και της Ομοσπονδίας”.

Πηγή: patrastimes.gr