«Με τι καλύτερες επιδημιολογικές συνθήκες» θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, στις 11 Ιανουαρίου, όπως είναι η πρόθεση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και έχει ήδη ανακοινωθεί από το Σάββατο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ σήμερα συνέρχεται η επιτροπή ειδικών η οποία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Δώσαμε ως κυβέρνηση ένα επιπλέον επιχείρημα ώστε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων με τις καλύτερες δυνατές επιδημιολογικές συνθήκες και να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας. Για τον λόγο αυτό επιβλήθηκε και το αυστηρό lockdown διάρκειας μιας εβδομάδας, ώστε να αναχαιτιστεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου και η επιτροπή των ειδικών με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπου θα συνεκτιμηθούν τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και «το επιπλέον επιχείρημα που έδωσε η κυβέρνηση με το lockdown», προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικo μήνυμά του: «Οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν τηρούνται τα μέτρα. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας».

Το βέβαιο είναι ότι όλα τα μέλη της επιτροπής ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του ανοίγματος των σχολείων για τα παιδιά καθώς η αποχή από τη φυσική τάξη έχει δημιουργήσει προβλήματα στους μικρούς μαθητές.

Το υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να ανοίξουν τα σχολεία με βάση τον αρχικό σχεδιασμό εφόσον δώσουν οι ειδικοί το «πράσινο» φως έχει εκπονήσει σχέδιο που περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής λυκείου ή ο εκπαιδευτικός και θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα.

Η πρόταση του υπουργείου είναι οι μαθητές των δημοτικών να πηγαίνουν κλιμακωτά στο σχολείο προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός γονέων που τα πηγαίνουν στο σχολείο. Ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα, και έτσι οι γονείς θα χωριστούν ανά τάξη κατά την είσοδό τους στα δημοτικά σχολεία. Το δεύτερο σημείο που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας είναι σε περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεύτερη είσοδο να ανοίξει και αυτή προκειμένου να διοχετεύονται οι μαθητές από πολλές εισόδους στο σχολικό κτίριο.

Πηγή: patrastimes.gr