Αποφασίσθηκαν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκορωσία ύστερα από την αεροπειρατεία σε πτήση της Ryanair. Σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα των 27, απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Ευρώπης αλλά και των αεροδρομίων από λευκορωσικούς αερομεταφορείς, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Παράλληλα το Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, Ρόμάν Προτασένκο και της συντρόφου του.ΚLM και Lyfthansa ανακοίνωσαν την διακοπή των πτήσεων
Η αεροπορική εταιρεία KLM, η ολλανδική θυγατρική της Air France-KLM θα διακόψει προσωρινά τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Το ολλανδικό πρακτορείο ANP μετέδωσε αυτήν την πληροφορία λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα και η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair. «Λόγω της παρούσης κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη φυλακή ο Προτασέβιτς – Βίντεο τον δείχνει κακοποιημένο
Στo μεταξύ στη φυλακή κρατείται ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε – που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους- εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και μάλιστα υποστηρίζει πως ο Προτασέβιτς δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα μέσα από τη Λευκορωσία, δημοσίευσαν βίντεο του Προτασέβιτς στο οποίο, σύμφωνα με δημοσιογράφο που το ανήρτησε στο Twitter, ο ίδιος πιέζεται για να ομολογήσει πως «σχεδίαζε ταραχές». Η Λευκορωσίδα δημοσιογράφος Hanna Liubakova, υποστηρίζει πως ο δημοσιογράφος έχει ξυλοκοπηθεί και ότι τα σημάδια στο κούτελό του είναι από χτυπήματα.

Νωρίτερα το δίκτυο NEXTA, στο οποίο έγραφε ο Προτάσεβιτς, αλλά και το AFP, ανέφεραν πως ο Προτάσεβιτς νοσηλεύεται με καρδιολογικά προβλήματα και σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Μινσκ. Τα δίκτυα επικαλούνται πληροφορίες που φέρεται να έδωσε η ίδια η μητέρα του 26χρονου δημοσιογράφου.
Το Μινσκ εμπλέκει την Χαμάς στην αεροπειρατεία
Οι Αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν πως μια απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που αποδείχτηκε ανύπαρκτη, στο επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair, που το ανάγκασε να εκτρέψει αιφνίδια την πορεία του και να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν επιβαίνοντα αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ήταν γραμμένη στο όνομα της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς.

Οι λευκορωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα αυτό που είπαν ότι ήταν ένα μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας, καθώς αξιωματούχοι επιδιώκουν να εκτονώσουν μια αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή για αυτό που δυτικές πρωτεύουσες καταγγέλλουν ως μια πράξη «κρατικής αεροπειρατείας». Ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι η οργάνωση είχε οποιαδήποτε γνώση ή σύνδεση με το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι το Μινσκ ενήργησε με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και ένας ανώτερος αξιωματούχος μεταφορών διάβασε δυνατά αυτό που είπε ότι ήταν το μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας.

«Εμείς, οι στρατιώτες της Χαμάς, απαιτούμε το Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει την υποστήριξή της στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αεροπορίας του υπουργείου Μεταφορών, διαβάζοντας το κείμενο. «Υπάρχει μια βόμβα σε αυτό το αεροπλάνο. Εάν δεν ικανοποιήσετε τα αιτήματά μας, η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους στις 23 Μαΐου», είπε ο αξιωματούχος.Ο Μπάρχουμ υπογράμμισε πως η Χαμάς «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό».

Πηγή: patrastimes.gr