Η διοργάνωση τον Μάιο του 2022 διεθνούς συμποσίου γλυπτικής στην Πάτρα, με θέμα «100 χρόνια προσφυγιάς», το οποίο θα είναι ενταγμένο στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε  την περασμένη Παρασκευή 18 Ιουνίου στο Δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Εύα Μελά και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε και η προετοιμασία της Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών με θέμα «Επέτειος 1821 : 200+ Προς Επισκευήν Ολομέλειας». Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με την υποστήριξη της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας, στην Αγορά Αργύρη. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις 20 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Σύσκεψη με εικαστικούς

Το απόγευμα της Παρασκευής η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κ. Μελά είχε συνάντηση με εικαστικούς της περιοχής στην  οποία έγινε ενημέρωση για θέματα που αφορούν τον κλάδο των εικαστικών.

eikastikoi

Στη διάρκεια της συνάντησης η κ. Μελά αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ο εικαστικός κόσμος, καθώς με «άλλοθι» την πανδημία, διαμορφώνεται ένας εργασιακός μεσαίωνας, με ρυθμίσεις και νόμους που καταργούν βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Πρόσθεσε επίσης,  ότι οι άνθρωποι των εικαστικών γίνονται θεατές επικίνδυνων παρεμβάσεων σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ως αγαθό που μορφώνει, πλάθει και ψυχαγωγεί, αλλά ως εμπόρευμα, ως ένα περισσότερο ή λιγότερο επικερδές επενδυτικό σχέδιο. Οι εικαστικοί – είπε η κ. Μελά – στην πλειονότητά τους παραμένουν ανασφάλιστοι για την καλλιτεχνική εργασία τους. Οι λεγόμενες ‘τιμητικές’ συντάξεις έχουν συρρικνωθεί και δίνονται σε ελάχιστους, ενώ ο νόμος που προβλέπει τη διάθεση ποσού για την δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους και κτίρια, με δημόσιους διαγωνισμούς δεν έχει ποτέ υλοποιηθεί

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου που έγιναν παρά τα απαγορευτικά μέτρα και στους βασικούς άξονες των διεκδικήσεων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο συντονιστής στο εικαστικό εργαστήριο του Πολιτιστικού Οργανισμού Αντώνης Βάος.

Πηγή: patrastimes.gr