Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ενημερώνουν, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και επίσης μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μίνα Γκάγκα: «Ανεβαίνουν τα κρούσματα σε Πιερία και Βόρεια Ελλάδα, τα παρακολουθούμε στενά. Οι διασωληνωμένοι είναι 359. Νομίζω ότι θέλω να επαναλάβω για τον εμβολιασμό. Το 62% είναι εμβολιασμένο. Ο κίνδυνος νόσησης και σοβαρής νόσησης είναι 10 φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά οι μεγαλύτεροι να εμβολιαστούν. Η παράκληση των υγειονομικών είναι αυτή».

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Σε ύφεση η πορεία της πανδημίας στη χώρα. 19.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια. Τις επόμενες 15 μέρες πρέπει να δούμε τα κρούσματα που ανακοινώνονται γιατί τροποποιήθηκαν οι τακτικές ελέγχου. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάνουν δύο self test. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι 1 – 2 rapid test. Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους. Η αλλαγή της πολιτικής των ελέγχων θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον χάρτη των νέων κρουσμάτων.

Θα παρατηρηθεί αύξηση σε παιδιά και εφήβους. Η χρήση self test στα παιδιά είχε σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση 212 ασυμπτωματικών παιδιών. Τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι το συχνότερο αίτιο μετάδοσης. Κάνω έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή ειδικά όταν επισκέπτονται ευάλωτους συγγενείς.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη και τα ποσοστά θετικότητας, αυξημένο φορτίο εμφανίζουν:: Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αργολίδα, Ηλεία. Δεν παρατηρείται σε περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη. Στη Δυτική Αττική με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 50 ετών.

Οι δείκτες παρακολουθούνται συστηματικά, ανά ηλικιακή ομάδα και περιφερειακή ενότητα για να προβλέπουμε. Έχουμε εμπειρία από τη χρήση των self test. Αποκλιμακώνεται η πίεση στο ΕΣΥ. Το 68% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 55 ετών. Το rt είναι στο 0,84. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου σταθερό αριθμό διασωληνωμένων».

Πηγή: patrastimes.gr