Νέος Διαγωνισμός για Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας με Σημαντικές Επιδοτήσεις

Νέος Διαγωνισμός για Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας με Σημαντικές Επιδοτήσεις

Προ ημερών, ανακοινώθηκε μέσω της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που σηματοδοτεί την έναρξη του τρίτου διαγωνισμού για έργα αποθήκευσης ενέργειας, εστιάζοντας σε αυτόνομες μπαταρίες. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αναλαμβάνει τη διαδικασία, με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και τη δημοσίευση της λίστας των προκριθέντων έργων.

Ο τρίτος διαγωνισμός θα υποστηριχθεί με επιδότηση για έργα συνολικής ισχύος 200 MW, χαμηλότερης από την αρχικά προγραμματισμένη ισχύ των 300 MW. Οι τόποι εγκατάστασης θα είναι κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Η τιμή εκκίνησης για αυτόν τον διαγωνισμό έχει καθοριστεί στα 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, αυξημένη σε σχέση με τα 115.000 €/MW/έτος των προηγούμενων δύο διαγωνισμών.

Οι κάτοχοι των μπαταριών που θα επιλεγούν θα λάβουν ενίσχυση στο κεφάλαιο (CAPEX) ύψους 200.000 €/MW. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η λειτουργική ενίσχυση θα παραμείνει σε ισχύ για δέκα χρόνια από την έκδοση άδειας λειτουργίας.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα ακολουθήσει ο νέος σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την εγκατάσταση μπαταριών χωρίς οικονομική ενίσχυση, αλλά με ταχύτερη αδειοδότηση.

Σημαντικές είναι οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης ενέργειας. Οι τροποποιήσεις αυτές θα διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα, με τη συνολική ισχύ των συνδεδεμένων μονάδων αποθήκευσης να φτάνει τα 450 MW, περιορίζοντας όμως τη μέγιστη ισχύ ανά επενδυτή στα 150 MW.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν προθεσμία έως τις 14 Μαρτίου 2025 για να υποβάλουν αιτήσεις προσθήκης συσσωρευτών, εφόσον λειτουργούν από την 4η Ιουλίου 2019 και κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων αδειών. Η ωφέλιμη χωρητικότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με μία ώρα έγχυσης ενέργειας.

Οι μπαταρίες προγραμματίζεται να γεμίζουν κατά τις μεσημβρινές ώρες, όταν η παραγωγή φωτοβολταϊκών είναι υψηλή, και θα πωλούν την αποθηκευμένη ενέργεια τη νύχτα σε υψηλότερες τιμές της αγοράς. Η αποζημίωση των φωτοβολταϊκών σταθμών θα γίνεται με βάση τις τιμές της αγοράς επόμενης ημέρας, για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο τις βραδινές ώρες.

Πηγή: tovima.gr