Ο ρόλος των επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση και η στρατηγική της Ευρώπης

Ο ρόλος των επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση και η στρατηγική της Ευρώπης

Στο συνέδριο Berlin Global Dialogue, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, CEO της Olympia Group, μίλησε για την κρίσιμη συμβολή των επιχειρήσεων στην ταχεία ενεργειακή μετάβαση. Ανέφερε ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει κεντρικό ρόλο στο έργο αυτό, υιοθετώντας καινοτομίες και πραγματοποιώντας στρατηγικές επενδύσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργία, αποθήκευση και διάθεση ενέργειας όπου είναι πιο αναγκαίο. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί σε τομείς όπου μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία, αποφεύγοντας την πλήρη εξάρτηση από τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς αυτό δεν είναι εφικτό προς το παρόν.

Ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε τα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη και η εμπορευματοποίηση καινοτομιών, όπως η ύπαρξη κατακερματισμένων αγορών, αυστηρών κανονισμών και ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη συνεργασία τους με τις χώρες που ηγούνται στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, όπως η Κίνα, για να μην μείνουν πίσω σε αυτόν τον τομέα.

Η Ευρώπη, όπως τόνισε, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να κλείσει το χάσμα καινοτομίας που τη χωρίζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όπου σημειώνονται τεράστιες διαφορές στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για στρατηγικές όπως φοροαπαλλαγές και μακροχρόνιες δεσμεύσεις για ενίσχυση επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς καλλιέργειας της καινοτομίας και της διατήρησης σταθερών επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο τεχνικές ή οικονομικές προκλήσεις, αλλά και στρατηγική εστίαση. Το Berlin Global Dialogue, όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία, είναι μια πλατφόρμα που προάγει τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση σημαντικών παγκόσμιων θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή, και εφοδιάζει τους ηγέτες με την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και πολιτικές για το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή: tovima.gr