Η Γεωργιανή σκακίστριαΝόνα Γκαπριντασβίλι, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Netflix και ζητάει αποζημίωση 5 εκατομμύρια δολαρίων, υποστηρίζοντας πως στη δημοφιλή σειρά «The Queen’s Gambit» διαστρεβλώνονται τα επιτεύγματά της

Η θρυλική σκακίστρια την εποχή της Σοβιετικής, κατηγορεί την streaming πλατφόρμα για μια σκηνή στο φινάλε της επιτυχημένης σειράς πως ήταν “εξαιρετικά σεξιστική και περιφρονητική”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας, φανταστικοί χαρακτήρες της αμερικανικής μίνι σειράς υποστήριξαν ότι η Γκαπριντασβίλι «δεν αντιμετώπισε ποτέ άντρες».

The Queen’s Gambit | Official Trailer | Netflix

Ο ισχυρισμός ότι η Γκαπριντασβίλι δεν έχει ανταγωνιστεί ποτέ άνδρες -σημειώνεται στην αγωγή- είναι «προφανώς ψευδής», «κατάφωρα σεξιστικός» και «περιφρονητικός», καθώς η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει αντιμετωπίσει δεκάδες κορυφαίους άνδρες παίκτες.

nona1

Στη φανταστική εξιστόρηση για την Μπεθ Χάρμον, χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Άνια Τέιλορ- Τζόι, η οποία ταξιδεύει στη Μόσχα για μια σειρά αγώνων σκακιού κόντρα σε Σοβιετικούς πρωταθλητές στο φινάλε της σειράς, ένας εκφωνητής ενός τουρνουά σκακιού λέει: «Η Ελίζαμπεθ Χάρμον δεν είναι καν σημαντική παίκτρια με βάση τα δικά τους στάνταρντ. Το μόνο ασυνήθιστο για αυτή, πραγματικά, είναι το φύλο της. Και ακόμη κι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο στη Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άνδρες».

Η 80χρονη πλέον Γκαπριντασβίλι ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε ο τίτλος του διεθνούς γκρανμαίτρ από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), το 1978. Αγωνίστηκε εναντίον δεκάδων ανδρών καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

νονα3

Στην πραγματικότητα, μέχρι το 1968, τη χρονιά που παρουσιάζει το επεισόδιο της δραματικής σειράς, «είχε ανταγωνιστεί τουλάχιστον 59 άνδρες σκακιστές (28 από αυτούς ταυτόχρονα σε ένα παιχνίδι), συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δέκα Grandmasters εκείνης της εποχής», σύμφωνα με μήνυση Πέμπτη στο Ομοσπονδιακό Επαρχιακό Δικαστήριο στο Λος Άντζελες.

nona

Οι δικηγόροι της Γκαπριντασβίλι ισχυρίστηκαν ότι η μίνι σειρά, την οποία παρακολούθησαν 62 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη της πελάτισσάς τους.

skaki

Το Netflix σε ανακοίνωση ανέφερε ότι έχει «μόνο τον μέγιστο σεβασμό για την κ. Γαπριντασβίλι και τη λαμπρή καριέρα της», αλλά συμπλήρωσε ότι αυτή η αξίωση «δεν έχει καμία αξία» και προανήγγειλε «σθεναρή» υπεράσπιση στην υπόθεση.

Η σειρά του Netflix αποτελεί τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Γουόλτερ Τέβις, του 1983.

Το “The Queen’s Gambit” κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες φέτος και απέσπασε 18 υποψηφιότητες για Emmy. Ήταν τόσο επιτυχημένο που τώρα υπάρχουν σχέδια να γίνει και θεατρικό μιούζικαλ .

Πηγή: patrastimes.gr