Έξαρση κρουσμάτων E coli συνδέεται με το Quarter Pounder της McDonald’s

Έξαρση κρουσμάτων E coli συνδέεται με το Quarter Pounder της McDonald’s

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για μια πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων E. coli που συνδέεται με τα Quarter Pounders της McDonald’s. Η επιδημία αυτή έχουν οδηγήσει στον θάνατο ενός ατόμου στο Κολοράντο και σε δεκάδες νοσηλείες σε 10 πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και, μέχρι στιγμής, 49 άτομα έχουν μολυνθεί από το επικίνδυνο βακτήριο μέσου στο χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου. Δέκα από αυτά τα άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με έναν εξ αυτών, ενήλικα μεγαλύτερης ηλικίας, να χάνει τη ζωή του λόγω υποκείμενων παθήσεων.

Η McDonald’s έχει ήδη λάβει μέτρα, διακόπτοντας τη διανομή των κρεμμυδιών που χρησιμοποιούνται στα Quarter Pounders και αποσύροντας το προϊόν από τα καταστήματά της σε περιοχές όπως το Κολοράντο, το Κάνσας και τη Γιούτα. Η εταιρία παραγωγής των κρεμμυδιών, Taylor Farms, συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές και έχει ανακαλέσει συγκεκριμένα προϊόντα από την αγορά, αν και κυριαρχεί η διαβεβαίωση ότι δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη E. coli στα προϊόντα της.

Η επιδημία φαίνεται να προέρχεται από κρεμμύδια ενός συγκεκριμένου προμηθευτή. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Γεωργίας ανακρίνει επίσης τα μπιφτέκια του μπέργκερ. Σύμφωνα με τη McDonald’s, άλλα προϊόντα που περιλαμβάνουν βοδινό κρέας, όπως Cheeseburger και Big Mac, δεν έχουν επηρεαστεί.

Το E. coli είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων όπως το ανεπαρκώς μαγειρεμένο κρέας. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λοίμωξη περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, εμετό και διάρροια και μπορεί να εκδηλωθούν τρεις έως δέκα ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παρακολούθηση και η αναφορά κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών είναι κάθετη, με τις υγειονομικές αρχές να συγκεντρώνουν πληροφορίες για πιθανές εξάρσεις. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάκτηση δεδομένων από τις τοπικές και πολιτειακές αρχές ώστε να επισημανθούν οι πηγές της μόλυνσης.

Οι καταναλωτές προτρέπονται να είναι προσεκτικοί, να αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν ανακληθεί και να τηρούν σωστές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Με την κατάσταση αυτή να είναι σοβαρή, οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί με τα τρόφιμα που καταναλώνουν, ακολουθώντας τις οδηγίες που προτείνει το CDC.

Πηγή: tovima.gr