Μόνο με αρνητικό Rapid τεστ ή PCR θα μπορούν να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια οι ανεμβολίαστοι φοιτητές και καθηγητές, από τη μεθεπόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανοίγουν τις πύλες τους μετά από 18 μήνες.

Ειδικότερα, για να μπαίνει κάποιος στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να επιδεικνύει:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού, έχοντας ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή
  • βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική του δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή του στα ΑΕΙ, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Το κόστος που επωμίζονται φοιτητές και καθηγητές είναι 10 ευρώ για ένα rapid και 60 ευρώ για ένα PCR, με το ελάχιστο μηνιαίο κόστος να ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Επιπλέον, θα τεθεί σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, που θα διασυνδέει την πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι, με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.

Σημειώνεται επίσης ότι οι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες). Θα υπάρχει, ωστόσο, δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Πηγή: patrastimes.gr