Μέσα σε συνθήκες στις οποίες το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης συνεχίζει κι επιδεινώνεται, η Ε.Ε., με πλάνο πενταετίας συνεχίζει να γκρεμίζει την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη. Ταυτόχρονα, σε μια εποχή που η αύξηση της χρήσης, η μείωση του ορίου ηλικίας έναρξης, η εμφάνιση νέων χαρακτηριστικών στους χρήστες συνδυάζεται με την αύξηση της ανεργίας, τη φτώχεια, τη σχολική διαρροή, τους αυξανόμενους φραγμούς στην εκπαίδευση, στην άθληση, στον πολιτισμό, προσπαθεί να πείσει τους νέους ότι η εξάρτηση και η θεραπεία είναι ατομική επιλογή, ατομική ευθύνη.

Θέλουν να αποκρύψουν τις κοινωνικές αιτίες 

Γι αυτό χωρίζουν τη χρήση σε προβληματική και μη. Προσπαθούν να πείσουν τους νέους ότι φταίνε οι ίδιοι για την εξάρτηση από ουσίες , ότι δεν είναι όλες οι ουσίες εξαρτησιογόνες και ότι μόνο οι “προβληματικοί” νέοι μπορούν να οδηγηθούν στην εξάρτηση. Ότι δεν είναι προβλήματα η οικονομική ανασφάλεια, η φτώχια, η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, η ανεργία, αλλά οι νέοι που “επιλέγουν” να τις βιώσουν….προβληματικά.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Ε.Ε. να ενισχύσει την προσπάθεια αθώωσης της κάνναβης, καθώς κυρίως σε αυτή αναφέρεται η μη προβληματική χρήση. Πίσω από αυτή τη βιτρίνα απλώνεται ένα τεράστιο πεδίο κερδοφορίας από τη νομιμοποίηση της με επενδύσεις εκατομμυρίων σε χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα αναδεικνύεται στις πρώτες εξαιτίας των κλιματολογικών της προτερημάτων. Φυσικά, η Ε.Ε. “επιλέγει” να αγνοήσει ότι όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη ακόμα και για μη ευφορική χρήση, αυξήθηκε και η ευφορική της χρήση, ιδιαίτερα στους νέους, μειώθηκε η ηλικία έναρξης ενώ αυξήθηκαν παγκοσμίως τα αιτήματα για απεξάρτηση από τη χρήση κάνναβης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα είναι η δεύτερη συχνότερη ουσία για την οποία οι νέοι απευθύνονται σε προγράμματα απεξάρτησης.

Απεξάρτηση: Ατομική ευθύνη των χρηστών πάντα στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης Στο σχέδιο δράσης η Ε.Ε. χρησιμοποιεί τον όρο “θεραπευτικές επιλογές” ώστε να δώσει άλλοθι ελευθερίας στις πολιτικές κόστους-όφελους που εφαρμόζει χρόνια τώρα στον τομέα της απεξάρτησης. Όπως ο χρήστης επιλέγει την “προβληματική χρήση” ουσιών έτσι χρειάζεται και ο ίδιος να επιλέξει τη θεραπεία του και πιο συγκεκριμένα το κόστος, τον τρόπο, τις μεθόδους, σαν να είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την αποτελεσματικότητά της.  Φυσικά, ακόμα και οι… “επιλογές” είναι συγκεκριμένες. Στο σχέδιο δράσης η Ε.Ε. καλεί τα κράτη-μέλη σε ενίσχυση των προγραμμάτων υποκατάστασης και των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης και τα παρουσιάζει ως τις μόνες μορφές θεραπείας, συνεχίζοντας να προβάλλει ως τέτοια τη συντηρούμενη επιβίωση έναντι της απεξάρτησης, την εξάρτηση έναντι της κοινωνικής επανένταξης, της ζωής χωρίς περιεχόμενο εις βάρος μιας ζωής γεμάτης δικαιώματα, στόχους και όνειρα. Άλλωστε, οι μόνες συνέπειες από τη χρήση ναρκωτικών που αναγνωρίζει στο σχέδιο είναι οι οργανικές βλάβες , επιλέγοντας να κρύψει τον κοινωνικό θάνατο που επιφέρουν στους νέους, ανάγοντάς το σε αποκλειστικά ιατρικό πρόβλημα.

Με τα ίδια εργαλεία διαλύει την πρόληψη 

Παρουσιάζει ως αναβάθμιση την πιο επιστημονική ενημέρωση συνεχίζοντας να την ταυτίζει με την πρόληψη και στο επίκεντρό της προτείνει έναν υγιή τρόπο ζωής, σαν να προωθεί καμπάνια ενάντια στο κάπνισμα. Η ιατρικοποίηση της πρόληψης εξυπηρετεί την προσπάθειά της Ε.Ε. να κρύψει τις ευθύνες της για την εξάπλωση του φαινομένου. Ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη είναι εκείνη που ελαχιστοποιεί τους παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Είναι η δουλειά με δικαιώματα, η εκπαίδευση χωρίς φραγμούς, η ανεμπόδιστη πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, η διαμόρφωση των όρων για το χτίσιμο ολοκληρωμένων συνειδήσεων ικανών να λένε όχι σε κάθε μορφή χειραγώγησης και ιδεολογικής καταστολής. Μια τέτοια παραδοχή από την Ε.Ε. θα ήταν παραδοχή ενοχής! Παράλληλα, θα φανέρωνε την ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού για την πρόληψη την ώρα που κανένα κράτος-μέλος δε διαθέτει πάνω από 0,03% του προϋπολογισμού του για αυτή. Χαρακτηριστική είναι και η υπολειτουργία ή ανυπαρξία των κέντρων πρόληψης στη χώρα μας ακόμα και σε μεγάλους Δήμους ή σε Δήμους με αυξημένη χρήση.

Τέλος, παρουσιάζει την καταστολή ως πρόληψη επιλέγοντας να αδιαφορήσει για τα στοιχεία του ΟΗΕ που αποδεικνύουν ότι η αύξηση της καταστολής δεν οδήγησε σε ούτε σε μείωση της χρήσης, ούτε στη μείωση της διακίνησης. Άλλωστε, στην πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. η νομοθεσία περί καταστολής βάζει περισσότερο στο στόχαστρο τους χρήστες και λιγότερο τους μεγαλοπαραγωγούς και μεγαλέμπορους.

Το ΕΣΥΝ καλεί τους νέους να μην επιδείξουν καμία ανοχή στο νεό σχέδιο δράσης και στις γενικότερες πολιτικές της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά.  

Απευθύνει κάλεσμα για διεκδίκηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά μέσα από τον αγώνα για βελτίωση των όρων ζωής τους. Καλεί τους νέους, τους μαζικούς φορείς, όλο το λαό να παλέψει για:

  • Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας. 
  • Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα. 
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων. 
  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση. 
  • Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης. Πρόληψη και απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους με ενίσχυση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 
  • Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρίσμος των ναρκωτικων σε “σκληρά – μαλακά”. 
  • Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. 
  • Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων από την πανδημία του κορονοϊού. 
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των Κέντρων Πρόληψης και των θεραπευτικών προγραμμάτων με σκοπό την πρόληψη υποτροπών και την ενδυνάμωση του κινήτρου θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης ενόψει νέων περιορισμών με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Πηγή: patrastimes.gr