Σε ποινές φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καταδικάστηκαν προχθές από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας ο ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας και ένας ηλεκτρολόγος για τον θάνατο 22χρονου φοιτητή από ηλεκτροπληξία. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Τσιάλτα, ο οποίος ήταν φοιτητής επί πτυχίω στο ΤΕΙ Λάρισας, ενώ είχε πάρει μέρος και στο «Ελλάδα, έχεις ταλέντο» λίγους μήνες προτού πάθει ηλεκτροπληξία και αφήσει την τελευταία του πνοή, στις 4 Ιανουαρίου 2019.

Ο άτυχος 22χρονος φοιτητής, με καταγωγή από το Καρπενήσι, τελείωνε τις σπουδές του στο τοπικό ΤΕΙ και μάλιστα είχε βρει και δουλειά για να ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Όμως το ηλεκτρολογικό λάθος στην ισόγεια γκαρσονιέρα που νοίκιαζε στην περιοχή πρώην Ακαδημίας τού στοίχισε τη ζωή. Παρά το υποχρεωτικό του νόμου, το σπίτι δεν διέθετε εγκατάσταση διάταξης διαφορικής προστασίας (ρελέ διαρροής) στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού. Ο νεαρός δεν το γνώριζε και πάνω σε μία άτυχη στιγμή έπαθε ηλεκτροπληξία, όπως έδειξε το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τα αίτια θανάτου του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ενώ κάθισε στο κρεβάτι του, προσέγγισε το αριστερό του πόδι, το οποίο είχε υγρασία, στις γρίλιες θερμαντικού σώματος που λειτουργούσε στο maximum, μια διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος – είτε από τις ηλεκτρικές αντιστάσεις μέσα από τις γρίλιες σαν τόξο είτε από την αριστερή βάση του σώματος, η οποία είχε σπάσει και συγκρατούνταν με ένα λάστιχο, με συνέπεια να ακουμπάει στο χαλί, το οποίο πιθανώς ήταν υγρό και δεν απορροφήθηκε από την ανύπαρκτη γείωση του φις του ηλεκτρικού σώματος.

Δεν απορρίφθηκε περαιτέρω από το ρελέ διαρροής που δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα τη δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος από το σώμα του και τον θάνατό του εξαιτίας ηλεκτροπληξίας, ο οποίος θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν στον ηλεκτρικό πίνακα είχε εγκατασταθεί το ρελέ διαρροής».

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν οι γονείς, ο αδελφός και φίλοι του άτυχου φοιτητή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πληροφορήθηκαν την πραγματική αιτία θανάτου του 22χρονου μετά την ιατροδικαστική έκθεση.

Κατέθεσε επίσης ο πραγματογνώμονας που συνέταξε την έκθεση για το ηλεκτρολογικό πρόβλημα που οδήγησε στον θάνατο τον νεαρό φοιτητή. Στην απολογία του ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν γνώριζε κάτι και πως ο ηλεκτρολόγος ήταν αυτός που έκανε την εγκατάσταση.

Ο συγκατηγορούμενός του ηλεκτρολόγος δεν παρέστη στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του, ο οποίος υποστήριξε πως έγιναν όλα τα προβλεπόμενα κατά την εγκατάσταση.

Όπως είπε, είχε τοποθετηθεί ρελέ διαρροής, το οποίο αφαιρέθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες. Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας σημείωσε πως η ηλεκτροπληξία του 22χρονου «οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε ρελέ διαρροής και, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ευθύνη του ηλεκτρολόγου, υπάρχει και συγκλίνουσα ευθύνη του ιδιοκτήτη, ο οποίος όφειλε να μεριμνήσει για την εγκατάσταση ρελέ διαρροής στον ηλεκτρολογικό πίνακα και το σπίτι να είναι απόλυτα ασφαλές».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την απόφαση περί ενοχής και των δύο κατηγορουμένων, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, επιβάλλοντάς τους ποινή φυλάκισης τριών ετών. Στον ηλεκτρολόγο επιβλήθηκε πρόσθετη ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για την κατηγορία της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης.

Οι ποινές επιβλήθηκαν με τριετή αναστολή.


Πηγή: espressonews.gr