Σχέδιο 50 ημερών θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με στόχο την κατάκτηση του «τείχους ανοσίας» εναντίον της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι και την υλοποίηση των αποφάσεων σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι από αύριο και μέχρι το τέλος του Αυγούστου μπορεί να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, που θα οδηγήσουν μία ώρα αρχύτερα στο στόχο, μέσω της ευρείας συμμετοχής των πολιτών στο κορυφαίο εμβολιαστικό εγχείρημα. «Το εμβόλιο είναι το βασικό “όπλο” κατά της επιδημιολογικής κρίσης», επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι το κεντρικό μήνυμα θα υποστηριχθεί και από ένα νέο πακέτο στοχευμένων δράσεων.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα δεδομένα σχετικά με την συμμετοχή των πολιτών στην εμβολιαστική διαδικασία είναι ενθαρρυντικά, παρότι υπάρχουν αναμφίβολα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των ρυθμών. Όπως εξηγούν ο εμβολιασμός των ανθρώπων άνω των 45 ετών έχει αγγίξει το 70%, ενώ οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75%.

Η εικόνα αυτή δείχνει επίσης ότι το 60% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη κάνει το εμβόλιο, αλλά, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες , το στοίχημα τώρα είναι να πειστεί και να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας το περίπου 12% που δεν συμπεριλαμβάνεται στους αντιεμβολιαστές. Πως; Με στοχευμένες δράσεις και σε όλα τα πεδία.

Μία πρώτη κίνηση αφορά στην συνάντηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Στην συνάντηση αυτή -θα γίνει την Τρίτη- θα αναζητηθούν όλοι οι δρόμοι για να φτάσει το μήνυμα του εμβολιασμού σε όλους του πολίτες με την αρωγή της Εκκλησίας. Με δεδομένη την υποστήριξη του κ. Ιερώνυμου και της Ιεράς Συνόδου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η Πολιτεία την μάχη, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τώρα να αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο και οι Μητροπολίτες και οι ιερείς σε κάθε πόλη και χωριό. Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά που και γιατί σημειώνονται “χαμηλές πτήσεις” όσον αφορά στην εμβολιαστική διαδικασία πιστεύει ότι αυτή η εικόνα μπορεί σύντομα να αλλάξει.

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται και η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών που έχουν καλή γνώση των περιοχών τους και της “αντίδρασης” των πολιτών απέναντι στο εμβολιαστικό κάλεσμα. Το συντονισμό των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης έχει ήδη αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ο οποίος έχει έτοιμο πρόγραμμα επισκέψεων και τηλεδιασκέψεων με τους αρμόδιους ανά περιοχή. “τΤο βήμα της μετάβασης κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη πέτυχε και πιστεύουμε ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου επικρατεί κλίμα δυσπιστίας ή αναβλητικότητας, θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί και θα κερδηθεί το στοίχημα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας”, υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους “Δέλτα”- άλλωστε οι προβλέψεις λένε ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη τλυπου Δέλτα θα είναι η επικρατούσα σε όλη την Ευρώπη.

Το στοίχημα όμως δεν αφορά- συμπληρώνουν κυβερνητικά στελέχη- μόνο στην προσέγγιση των μεγαλύτερων ηλικιών αλλά και των μικρότερων, ειδικά τώρα που οι νεότεροι μπορούν επίσης να επιλέξουν εμβόλιο και να αξιοποιήσουν την δυνατότητα χρήσης της Κάρτας Ελευθερίας με τα 150 ευρώ για τουριστικούς προορισμούς και την είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Αυτήν την εβδομάδα ανοίγει και η …πλατφόρμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μετά την παρουσίαση του πορίσματος από την Επιτροπή Βιοηθικής και την ανάλυση των δεδομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανάψει το “πράσινο φως” για την δημοσιοποίηση των αποφάσεων και του χρονοδιαγράμματος. Ποιους θα αφορά το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που συζητούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βήμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα γίνει πιθανότατα προς την πλευρά των εργαζομένων στην Δημόσια Υγεία (γιατρών και νοσηλευτών) και αυτών στους Οίκους Ευγηρίας.

Πηγή: patrastimes.gr