«Το Α και το Ω είναι τα περισσότερα τεστ», τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και στέλεχος της ΜΕΘ στο Νοσοκομειο ΑΤΤΙΚΟΝ. Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα επιφυλακτικός με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τάχθηκε υπέρ ενός ήπιου ανοίγματος της αγοράς, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.

Επισήμανε ότι παρατηρείται μια κόπωση που έχει ώς αποτέλεσμα την μη πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα και γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με προσοχή. «Θα πρέπει να έχουμε πολύ προσεκτική επιδημιολογική εικόνα, για να δούμε αν παίρνουμε διαφορετική τροπή», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον υπογράμμισε, ότι πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη, επαγρύπνηση και εγρήγορση για τον περιορισμό της διασποράς, ενώ όπως είπε, «η επιστήμη μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της πανδημίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξέταση λυμάτων και το ιικό φορτίο που διαθέτουν». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Τσαγκάρη, αυτή η μέθοδος βοηθάει τους επιστήμονες να προβλέψουν πόσοι ασθενείς είναι πιθανό να φτάσουν μέχρι τις ΜΕΘ και να προετοιμάσει το εθνικό σύστημα.

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι με την έγκρισή του και τον εμβολιασμό του πληθυσμού «αυτή η μάχγη θα τελειώσει», επισημαίνοντας όμως ότι μέχρι να έρθει η ανοσία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι απαραίτητο να τηρούνται για ένα μεγάλο διάστημα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημια, τόνισε, καλώντας όλους να το κάνουν, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά όπως για τη διάρκεια της ανοσίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι είναι απαραίτητο να γίνει ο εμβολιασμός χωρίς φόβο και επιφυλάξεις για παρενέργειες.

Πηγή: patrastimes.gr