το ενδεχόμενο να σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες αναφέρθηκε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον “ΣΚΑΪ” για την εξέλιξη της πανδημίας. «Μία – μία οι χώρες μπαίνουν στο τέταρτο κύμα και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το σημαντικό είναι το πώς θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας. Συγκριτικά με το τρίτο κύμα είναι πολύ πιο καλά τα πράγματα» εξήγησε.

Υπογράμμισε ότι με τον εμβολιασμό μπορεί να καμφθεί η κατάσταση, ωστόσο το φθινόπωρο υπάρχει πιθανότητα να αναζωπυρωθεί το κύμα. Ωστόσο, εκτίμησε πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Μεταλλάξεις
Αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Τσακρής είπε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. «Πρέπει να πάμε στη λογική της πειθούς». Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι πως ιδιαίτερη σημασία έχει το πόσο πιο παθογόνος έχει γίνει ο ιός με τις μεταλλάξεις. «Σημασία έχει να δούμε με καλά τυχαιοποιημένες μελέτες πόσο πιο παθογόνος είναι ο ιός έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Σίγουρα ξέρουμε ότι έχει γίνει πιο μεταδοτικός», είπε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι τον κορονοϊό «δεν τον ενδιαφέρει να σταματήσει να προκαλεί σοβαρές βλάβες στον ξενιστή του, παραμένει παθογόνος και το ιικό φορτίο είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο αρχικό στέλεχος ή στις άλλες μεταλλάξεις».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Καθηγητή Μικροβιολογίας, ο ιός θα είναι περισσότερο παθογόνος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, στους οποίους ενδέχεται να δούμε και σοβαρά περιστατικά.

Νέοι και μεταδοτικότητα
Σε ότι αφορά τους νέους, ο κ. Τσακρής σημείωσε: «Βλέπουμε πια πολύ περισσότερες λοιμώξεις στις νεαρές ηλικίες. Κάποιες από αυτές θα είναι και σοβαρές, παραμένει όμως πολύ μεγαλύτερο το όφελος του εμβολιασμού από τον κίνδυνο για παρενέργειες».

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι αυτές που μέχρι στιγμής μας είναι γνωστές, εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου η μεταδοτικότητα ήταν πάρα πολύ αυξημένη. «Αυτό μπορεί να συμβεί και τοπικά, δεν είναι απαραίτητο να μεταφερθεί».

Επίσης, διευκρίνισε πως συνδέεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα σε νεαρές ηλικίες. Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα περιορίσει τη μεταδοτικότητα.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι το παν και έχει μεγάλη σημασία και η σωστή χρήση της μάσκας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως θα έχουμε την επιδημία μαζί μας και τους επόμενους μήνες. Εκτίμησε, όμως ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πιο ήπια, αν δεν έχουμε κάποια σημαντική ανατροπή από τις μεταλλάξεις.

«Όταν ξέρουμε ότι θα έχουμε πιο ήπιες λοιμώξεις, από ένα σημείο και μετά θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα μετράμε τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, όπως γίνεται και με τη γρίπη» κατέληξε ο κ. Τσακρής.

Πηγή: patrastimes.gr