Πρόταση προς την κυβέρνηση να ζητήσει πολιτικό μορατόριουμ – έστω και για έναν μήνα – ώστε να καθίσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να συζητήσουν το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση με την πανδημία (την οποία περιέγραψε ως δραματική) απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Λίγο νωρίτερα σε αυστηρό τόνο είχε προβεί στις διαπιστώσεις πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και εκπέμπουν εικόνα παράλυσης. Κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την «Ελληνικός Χρυσός» διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα παραδεχτεί την αποτυχία της και θα δεχτεί ότι τα «έξυπνα» μέτρα που έλαβε ήταν «βλακώδη» όπως επίσης και ότι η ιδέα του lockdown-ακορντεόν είναι ένα τεράστιο «φάλτσο», μία «παραφωνία», ενώ δείχνοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης στην υγεία: «Σας εκλιπαρούμε να σοβαρευτείτε».
ADVERTISING
Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην βάφτιση που έγινε με «ειδική άδεια» και με νονό τον υπουργό Ανάπτυξης επιμένοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να αποδείξει ότι το έγγραφο δεν είναι πλαστό, αλλιώς θα πρέπει να παραιτηθεί. Ομοίως έθεσε ζήτημα για το εάν ο «κουμπάρος» πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων έχει κώλυμα να παραμείνει στη θέση του, εγείροντας ηθικά και νομικά ζητήματα. Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε προς τον Αδωνι Γεωργιάδη: «Ηρθε ο νονός, πάντα άξιος».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας και θύμισε ότι ο πρωθυπουργός μία εβδομάδα πριν υποστήριξε πως «τα κάνουμε εξαιρετικά όλα», την ώρα όμως που, όπως τόνισε, βρισκόμαστε στο χειρότερο στάδιο από πέρυσι όταν ξεκίνησε η πανδημική κρίση. «Σταματήστε τουλάχιστον τα ψέματα» είπε χαρακτηριστικά θυμίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής προσπάθησε να πείσει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ «γιατί ανέχεται ή υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των πολιτών». Μάλιστα, κατέθεσε στα πρακτικά έρευνα που δείχνει πως έχουν οριακή επίδραση στην πανδημία οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καθημερινές εικόνες στο μετρό κι απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο σχολίασε λέγοντας: «Εγώ σας λέω ότι κάθε μέρα έχουμε πάνω από 150 τέτοιου τύπου εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο, μέσα στο μετρό. Κι αυτό το ρίσκο το δεχτήκατε και το αναλάβατε εν πλήρη επιγνώσει των συνεπειών».
Play Video

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφέρθηκε στην δραματική κατάσταση που βιώνουν τα νοσοκομεία ιδιαίτερα της Αττικής και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως έχουν ξεκινήσει οι διαλογές ασθενών: «Φοβάμαι πως ακόμη χειρότερο είναι το δυσεπίλητο δίλημμα να επιλέγουν τους ανθρώπους που θα τους δώσουν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή μας», σχολίασε αναφερόμενος στους υγειονομικούς.

Αναφερόμενος στους λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς θύμισε τις δηλώσεις Πέτσα πως εάν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει λεφτά στις ΜΕΘ αλλά και στην παλαιότερη αναφορά Γεραπετρίτη πως όσες περισσότερες ΜΕΘ τόσο περισσότεροι είναι οι θάνατοι στις ΜΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν σκύβετε το κεφάλι να δουλέψετε» και τόνισε πως αντί γι’ αυτό «κάνετε κορονογλέντια». Θύμισε την «άθλια» εικόνα της Πάρνηθας και της Ικαρίας όπως επίσης και το κορονογλέντι στον ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο επικεφαλής ο κ. Αρκουμανέας που κρύβεται.

Συνεχίζοντας τόνισε: «Έρχεται μετά κι ο κ. Γεωργιάδης που αποφάσισε να γίνει νονός στην περίοδο κορύφωσης της πανδημίας: “Άξιος, άξιος σίγουρα θα είναι καλός νονός θα στέλνει και λαμπάδα. Ξέρετε πόσοι συμπολίτες μας ανέβαλαν βαφτίσεις και γάμους ή δεν πήγαν σε κηδείες δικών τους ανθρώπων; Κι αντί αυτού παρουσιάζει ένα παλιοχαρτο μιλώντας για τον Διονύσιο Αεροπαγίτη (πουντιάσαμε από τον αέρα). Αν είναι πλαστό οφείλει ο κ. Γεωργιάδης να καταθέσει τώρα κιόλας την παραίτησή του. Υπάρχει όμως και ηθικό ή και νομικό ζήτημα ότι βάφτισε το παιδί προέδρου ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων άρα θα κληθεί να ελέγξει και να είναι αδέκαστος με την υπηρεσία του κουμπάρου του…Δεν έχει κώλυμα, για να παραμείνει στη θέση του; Ή μας επαναφέρατε τις κουμπαριές; διερωτήθηκε σχολιάζοντας πως πρόκειται για «μείζονα ζητήματα και περιμένουμε απαντήσεις».

Πρόσθεσε πως «είστε μία κυβέρνηση που τούς τελευταίους μήνες έχει χάσει τον έλεγχο και υβρίζει όσους κάνουν κριτική, απειλεί όσους πρέπει να προστατεύσει, προκαλεί αυτούς στους οποίους θα έπρεπε να εμπνέει εμπιστοσύνη».

Πηγή: patrastimes.gr