Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και το τι πρέπει να αλλάξουμε στις συνήθειές μας, μίλησε ο Καθηγητής Πνευμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Προβλέπουμε, σύμφωνα με το μοντέλο μας, ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν προς τα μέσα Αυγούστου μεταξύ 220 και 280. Τώρα είμαστε στο 190. Αυτές είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις, όσο αφορά την πίεση στο Σύστημα Υγείας», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», εκτιμώντας πως, μέχρι τέλος του μηνός, θα αξιοποιηθεί το 50% με 60% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος.

«Μπορούμε να το διαχειριστούμε, εκτός αν μας εκπλήξει ο ιός. Και να μην εκπλήξουμε και τους εαυτούς μας με τη συμπεριφορά μας η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί σε ένα στέλεχος το οποίο μεταδίδεται πλέον αερογενώς. Είχαμε τις μελέτες από την Αμερική σε μια πόλη με πλήρως εμβολιασμένους. Φαίνεται ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα», εξέφρασε στη συνέχεια.

«Είναι εκκολαπτήριο ιού συσκευές, όπως οι ναργιλέδες»
Μάλιστα, από την πλευρά του υπογράμμισε πως θα πρέπει η Επιτροπή κατά πάσα πιθανότητα, να τροποποιήσει τα υγειονομικά της πρωτόκολλα. Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει, είπε πως «σίγουρα δεν μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς μάσκες πουθενά, ίσως, εκτός από μέρη που είμαστε μόνοι μας ή με πάρα πολύ λίγους ανθρώπους, σε εξωτερικούς χώρους».

Επίσης, τόνισε πως «υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, όπως οι ναργιλέδες, όπου ο καθένας εισπνέει και εκπνέει μέσα σε αυτή τη συσκευή, και το μόνο που αλλάζει είναι το επιστόμιο. Θα πρέπει να καταργηθούν αυτά. Είναι εκκολαπτήριο ιού αυτές οι συσκευές. Προτείνω και προτρέπω τον κόσμο να μην ζητάει ναργιλέδες, να μην κάνει ναργιλέδες σε χώρους καφέ και ψυχαγωγίας. Δεν αποστειρώνονται, έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που πρέπει να προσέξουμε πολλά».

Πηγή: patrastimes.gr