Για την αποδοτικότητα του συνεχούς lockdown, το ενδεχόμενο να ανοίξει σταδιακά η αγορά και το εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε το πρωί της Τρίτης (16/3) στον “ΑΝΤ1” ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι το συνεχές lockdown ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής. Αναφερόμενος στις περιορισμένες αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας, σημείωσε ότι στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων υπάρχει συζήτηση για αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού.

«Καλό είναι, επειδή η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, να αλλάξουμε τη στρατηγική, με αύξηση των τεστ (…), με ιχνηλάτηση και επίταση της ενημέρωσης για σωστή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας, συν τηλε-εκπαίδευση και τηλεργασία» σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Επεσήμανε επίσης ότι «επειδή το συνεχές lockdown ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, σκόπιμο να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς». Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι «οξύμωρο ότι συζητείται τώρα που βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας».

Όσον αφορά το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έχει ανασταλεί σε μια σειρά από χώρες, μετά από περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να συνδέουν το εμβόλιο με τις θρομβώσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα εν λόγω περιστατικά είναι ελάχιστα.

Αναγνωρίζοντας καθυστέρηση από πλευράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ανέφερε ότι «η δική μας επιτροπή έχει καταλήξει σε αυτό το πρώτο συμπέρασμα».

Πηγή: patrastimes.gr