Ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά τον άνδρα της ζωής της στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών, όταν ως μετανάστρια βρέθηκε στη Βραζιλία, και πέντε δεκαετίες αργότερα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο, με τη σφραγίδα του περιοδικού «Forbes». Το όνομα Βίκυ Σάφρα δεν λέει τίποτα στους περισσότερους, και αυτό διότι η δισεκατομμυριούχος ακολουθεί πιστά το δόγμα του συζύγου της Τζόζεφ Σάφρα να αποφεύγει διά ροπάλου τη δημοσιότητα.

Η εβραϊκής καταγωγής Ελληνίδα βρίσκεται στην 321η θέση του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη με περιουσία 7.165.000.000 ευρώ, αρκετές θέσεις πάνω από τους Αριστοτέλη Μυστακίδη, Φίλιππο Νιάρχο και Βαρδή Βαρδινογιάννη, οι οποίοι είναι οι μόνοι άλλοι Έλληνες της λίστας. Κληρονόμησε την περιουσία του επίσης εβραϊκής καταγωγής συζύγου της, Λιβανοβραζιλιάνου μεγαλοτραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα, όταν πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020 από Πάρκινσον σε ηλικία 82 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να την αυξήσει κατά πολύ, με οικονομικές πηγές να κάνουν λόγο για ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το 1969, στα 17 της, όταν ακόμη είχε το πατρικό της όνομα Βίκυ Σαρφάτη, ερωτεύτηκε -όπως λέγεται κεραυνοβόλα- και παντρεύτηκε τον νεαρό Τζόζεφ Σάφρα, η οικογένεια του οποίου είχε μεταναστεύσει στη Βραζιλία από τη Συρία τη δεκαετία του 1950. Εζησαν μαζί στη Βραζιλία και τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, με τη Βίκυ Σάφρα να στέκεται στο πλευρό του κατά καιρούς πλουσιότερου τραπεζίτη στον κόσμο, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, αποφεύγοντας πάντα την έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκτός εάν επρόκειτο για τη φιλανθρωπική τους δράση.

σελ 15 φ2 gofg
Φωτογραφία από τον γάμο της

Το ίδιο συνεχίζει να κάνει και μετά τον θάνατό του, διοχετεύοντας την ενέργειά της από την Ελβετία στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Vicky and Joseph Safra», το οποίο χρηματοδοτεί σχολεία, χώρους τέχνης και νοσοκομεία. Από τον γάμο της έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, που της έχουν χαρίσει 14 εγγόνια και ως «μητριάρχης» είναι επικεφαλής της οικονομικής αυτοκρατορίας της οικογένειάς της, με το «Bloomberg Billionaires Index» να εκτιμά ότι η περιουσία της μαζί με αυτή των παιδιών της ανέρχεται σε 14.880.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το «Forbes», η περιουσία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία που εκτιμώνται στα 82.700.000 ευρώ, την ελβετική J. Safra Sarasin και τη βραζιλιάνικη Banco Safra.

Από τα ακίνητα της Σάφρα και των παιδιών της ξεχωρίζουν ο φουτουριστικός ουρανοξύστης του Λονδίνου Gherkin, αλλά και το εμβληματικό κτίριο με γραφεία στην 660 Madison Avenue της Νέας Υόρκης.

Πηγή: espressonews.gr