Διασχίζοντας την πυκνή μάζα ριζών των μαγκρόβιων δασών και τα ορμητικά νερά του ποταμού Αμαζονίου, εξερευνητές ανακαλύπτουν ένα νέο οικοσύστημα, άγνωστο μέχρι σήμερα. Αυτή η ανακάλυψη συντελείται στο πλαίσιο μίας εκτενούς έρευνας που περιλαμβάνει τόσο το τροπικό δάσος όσο και το υδάτινο οικοσύστημα που το στηρίζει, μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ του National Geographic Society και της πρωτοβουλίας Rolex Perpetual Planet.
Από το 2022 έως το 2024, η αποστολή αυτή φέρνει σε επαφή εξερευνητές, επιστήμονες και τοπικές κοινότητες για την υλοποίηση επτά αξιοσημείωτων έργων στη Νότια Αμερική. Οι ομάδες εστιάζουν σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Πώς επηρεάζονται τα υδάτινα οικοσυστήματα του Αμαζονίου από την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση, τη ρύπανση και τη μείωση της βιοποικιλότητας; Αυτή η κατεύθυνση ερευνά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα.
Οι επτά ομάδες του National Geographic Explorer περιλαμβάνουν τον Baker Perry και τον Tom Matthews, οι οποίοι εγκατέστησαν μετεωρολογικό σταθμό στα 6.000 μέτρα για να παρακολουθούν τις πηγές νερού του Αμαζονίου. Παράλληλα, η Ruthmery Pillco-Huarcaya και ο Andrew Whitworth μελέτησαν την υγεία των αρκούδων των Άνδεων και τον ρόλο τους στην αναγέννηση των δασών. Άλλες ομάδες χρησιμοποίησαν τεχνολογία LiDAR για τη μελέτη των υγρότοπων, ενώ άλλες συνεργάστηκαν με τοπικές κοινότητες για την προστασία υδρόβιων ειδών.
Αξιοσημείωτη είναι και η μελέτη των ροζ δελφινιών από την María Jimena Valderrama και τον Fernando Trujillo, οι οποίοι αξιολόγησαν τα επίπεδα ρύπων στην υγεία των ζώων. Τέλος, ο Angelo Bernardino και η Margaret Owuor εξέτασαν τα μαγκρόβια δάση, ανακαλύπτοντας το πρώτο μαγκρόβιο δάσος σε γλυκό νερό.
Η συμμετοχή τους αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ουσιαστική έρευνα και επικοινωνία σχετικά με την κατάσταση του Αμαζονίου. Ο φωτογράφος Thomas Peschak ήταν συνοδοιπόρος της αποστολής, καταγράφοντας τις επιτόπιες έρευνες με εκθαμβωτικές λήψεις.
Η πρωτοβουλία Rolex Perpetual Planet στηρίζει τη διάδοση των επιστημονικών ανακαλύψεων, αναμορφώνοντας τη δημόσια αντίληψη για τον Αμαζόνιο. Μετά από δύο χρόνια συνεργασίας και έρευνας, οι συμμετέχοντες πιστεύουν πως η αλλαγή αφήγησης γύρω από το μεγαλύτερο τροπικό δάσος θα είναι καθοριστική για την προστασία του, δεδομένου του ρόλου του στην παγκόσμια ρύθμιση του κλίματος και στην αποθήκευση άνθρακα.
Πηγή: tovima.gr