Ανασκόπηση της Ενεργειακής Πολιτικής της ΕΕ και η Πορεία προς την Καθαρή Ενέργεια

Ανασκόπηση της Ενεργειακής Πολιτικής της ΕΕ και η Πορεία προς την Καθαρή Ενέργεια

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει τη διαχείριση των πρωτοφανών προκλήσεων στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής από την ΕΕ, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ευρώπη κατάφερε να διατηρήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, να ελέγξει τις αγορές και τις τιμές ενέργειας, και να επιταχύνει τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει σημειώσει νέα ρεκόρ, με το πρώτο εξάμηνο του 2024 να δείχνει ότι το 50% της παραγωγής προέρχεται από αυτές. Εν τω μεταξύ, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε από 45% το 2021 στο 18%. Η ΕΕ υπερκάλυψε τον στόχο της χειμερινής αποθήκευσης φυσικού αερίου, πετυχαίνοντας ποσοστό 90% στα αποθέματα έως τον Αύγουστο του 2024.

Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε πλέον το φυσικό αέριο, κατατάσσοντάς την ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά την πυρηνική, με τις ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το 50% της συνολικής παραγωγής στην ΕΕ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024. Παρά την πρόοδο, οι απαιτήσεις για ενεργειακή απόδοση πρέπει να ενισχυθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030.

Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης τις προκλήσεις που απορρέουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες επηρεάζουν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν τα τελικά ενημερωμένα σχέδιά τους για ενέργεια και κλίμα, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων μέχρι το 2030.

Επιπλέον, η Κομισιόν τονίζει τη θετική επίδραση της στήριξης στην Ουκρανία παρά τις προκλήσεις συγκρούσεων, με μέτρα που επιτρέπουν τη σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας περιλαμβάνουν τη συνεργασία της ΕΕ με τη βιομηχανία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των βιομηχανικών συμμαχιών και του Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την αγορά ενέργειας, διασφαλίζεται η προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών, με μέτρα για την αποφυγή υπερβολικών τιμών και την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια. Το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος θα υποστηρίξει επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση και την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια.

Πηγή: tovima.gr