Νέος Καρχαρίας Φάντασμα Ανακαλύπτεται Στη Νέα Ζηλανδία

Νέος Καρχαρίας Φάντασμα Ανακαλύπτεται Στη Νέα Ζηλανδία

Ερευνητές από την Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου είδους «καρχαρία φάντασμα», ενός ψαριού ικανό να συλλαμβάνει τη λεία του στα βαθιά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι ψαρίες αυτού του είδους, γνωστοί και ως χίμαιρες, βρέθηκαν στην θαλάσσια περιοχή Τσάταμ του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, που εκτείνεται σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υδάτων και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (Niwa) του Ουέλινγκτον γνωστοποίησε την είδηση. Οι «καρχαρίες φαντάσματα» είναι συγγενείς των καρχαριών και των σαλαχιών και έχουν σκελετό από χόνδρο. Τρέφονται κυρίως με οστρακόδερμα που βρίσκονται σε βάθη έως και 2.600 μέτρων.

Η Μπριτ Φινούτσι, μία από τις ερευνήτριες, στο νέο είδος έδωσε το όνομα «Χαριότα άβια» προς τιμήν της γιαγιάς της. Σημείωσε ότι «οι καρχαρίες φαντάσματα, όπως αυτός, περιορίζονται κυρίως στα βάθη του ωκεανού». Η δυσκολία μελέτης και παρατήρησης των «καρχαριών φαντάσματα» καθιστά τις ανακαλύψεις όπως αυτή ακόμα πιο συναρπαστικές. «Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον κύκλο ζωής τους ή τη θέση τους ανάμεσα στα απειλούμενα είδη», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγκεκριμένος «καρχαρίας φάντασμα» θεωρούνταν παλαιότερα ότι ανήκε σε μοναδικό είδος παγκοσμίως. Αυτό άλλαξε όταν οι ερευνητές αποκάλυψαν τις γενετικές και μορφολογικές διαφορές σε σχέση με συγγενικά είδη.

Πηγή: tovima.gr