Τίτλος: Ο Τσε Γκεβάρα μέσα από την οικογένεια και τις σπάνιες αναμνήσεις του

Τίτλος: Ο Τσε Γκεβάρα μέσα από την οικογένεια και τις σπάνιες αναμνήσεις του

Ο Τσε Γκεβάρα, πέρα από τη φήμη του ως επαναστάτης, υπηρέτησε και ως πατέρας και σύζυγος. Στιγμές της ιδιωτικής του ζωής αποκαλύπτονται μέσα από 113 σπάνιες φωτογραφίες στο νέο συλλεκτικό λεύκωμα «Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό άλμπουμ», που εκδίδεται στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες, αρκετές από τις οποίες δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, αναδεικνύουν έναν Τσε πιο ανθρώπινο, περιτριγυρισμένο από τα παιδιά του και τη σύζυγό του, Αλέιδα. Στιγμές τρυφερότητας, όπως η αγκαλιά με την Ιλιντίτα ή το παιχνίδι με τον μεγαλύτερο γιο του, Καμίλο, αποτυπώνουν την οικογενειακή του ζωή.

Η Αλέιδα Γκεβάρα-Μάρτς, κόρη του Τσε, μοιράστηκε τις σκέψεις της για το λεύκωμα κατά την παρουσίαση του. Τόνισε την αξία των φωτογραφιών και πώς η μητέρα της φύλαγε με ιδιαίτερη αγάπη αυτές τις αναμνήσεις. «Ο πατέρας μας ανήκει σε όλους», είπε, αναφερόμενη στην επιθυμία να μοιραστούν τον Τσε με τον κόσμο.

Η Αλέιδα επίσης αποκάλυψε περιπτώσεις όπου έπρεπε να πείσει τη μητέρα της να δημοσιοποιήσει αυτές τις φωτογραφίες, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Τσε ήταν μια τεράστια προσωπικότητα αλλά ταυτόχρονα και ένας κανονικός άνθρωπος, που βίωνε απλές οικογενειακές στιγμές, όπως η ανησυχία του όταν χτύπησε η κόρη του στο κεφάλι.

Το λεύκωμα είναι ένα ενορχηστρωμένο έργο αγάπης και προσφοράς σε όλους όσους εκτιμούν την προσωπικότητα του Γκεβάρα. Επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δημοσιεύει αυτές τις φωτογραφίες, γεγονός που προκαλεί μια γλυκιά αίσθηση ζήλιας στην Αλέιδα, καθώς ο κουβανικός λαός δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε αυτές.

Η δέσμευση της οικογένειας Γκεβάρα για τη διατήρηση της κληρονομιάς του πατέρα τους συνεχίζεται με το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα, που ασχολείται με την έκδοση των έργων και την καταγραφή της σκέψης του. Στοχεύουν στην προσφορά δημιουργικών κειμένων που απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα και όχι σε κυβερνητικούς κύκλους. Η παράδοση και η μνήμη του Τσε Γκεβάρα παραμένουν δυνατές και ζωντανές μέσα από αυτές τις πρόσφατες εκδόσεις.

Πηγή: tovima.gr