Η τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, συγκεκριμένα στις 27, θα σημάνει την αλλαγή της ώρας, με τους δείκτες των ρολογιών να γυρίζουν μία ώρα πίσω, στο πλαίσιο της χειμερινής ώρας. Αυτή η προσαρμογή σημαίνει ότι τα ρολόγια θα δείχνουν 03:00 π.μ. αντί για 04:00 π.μ.
Καθώς προχωράμε στη χειμερινή περίοδο, οι ημέρες γίνονται πιο μικρές και οι νύχτες πιο μεγάλες, γεγονός που περιορίζει την έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), η οποία συνήθως ξεκινάει στα τέλη του φθινοπώρου και υποχωρεί με την άφιξη της άνοιξης. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση αναφέρει ότι η εποχική κατάθλιψη μπορεί να σχετίζεται με μια βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο, η οποία επηρεάζεται από τις λιγότερες ώρες της ημέρας και την ελλιπή ηλιοφάνεια.
Η αλλαγή της ώρας, εκτός από τη διάθεση, επηρεάζει και τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού μας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, η προσαρμογή αυτή μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και να πυροδοτήσει πονοκεφάλους. Η αϋπνία, όπως επισημαίνει το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σκέψη, την ενέργεια και τη συνολική υγεία μας, ενώ συνδέεται με προβλήματα όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ερευνητές στη Σουηδία εντόπισαν ότι η αλλαγή της ώρας, ιδιαίτερα από τη χειμερινή στη θερινή, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην καρδιά. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, το ποσοστό σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται αισθητά στις τρεις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.
Ακόμη, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine αναδεικνύει και την εμφάνιση κοινωνικού «jet lag» λόγω της αλλαγής της ώρας, περιγράφοντας τη διαφορά μεταξύ των βιολογικών ρυθμών και των κοινωνικών υποχρεώσεων που απαιτούν έγκαιρη προσαρμογή.
Πηγή: tovima.gr