Η θανατηφόρα κληρονομιά των τροπικών καταιγίδων στη Φλόριντα και οι μακροχρόνιες συνέπειές τους

Η θανατηφόρα κληρονομιά των τροπικών καταιγίδων στη Φλόριντα και οι μακροχρόνιες συνέπειές τους

Ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, έχει χαρακτηριστεί ως «Τυφώνας του αιώνα» και αναμένεται να πλήξει την Φλόριντα, με αποτέλεσμα η εκκένωση να θεωρείται θέμα ζωής και θανάτου. Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τροπικοί κυκλώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας μέχρι 15 χρόνια μετά την εκδήλωσή τους. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, οι θάνατοι καταγράφονται μόνο κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, οι οποίοι ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 24 ανά καταιγίδα, συνήθως λόγω πνιγμού ή τραύματος. Ωστόσο, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα είναι πιο σοβαρή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας μέσος τροπικός κυκλώνας στις Η.Π.Α. προκαλεί έμμεσα από 7.000 έως 11.000 επιπλέον θανάτους. Από το 1930, εκτιμάται ότι οι τροπικές καταιγίδες έχουν κοστίσει τη ζωή 3,6 έως 5,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών που έχουν καταγραφεί επισήμως είναι περίπου 10.000.

Η πρόσφατη ανάλυση βασίζεται σε στατιστικά δεδομένα από 501 τροπικούς κυκλώνες που έπληξαν τις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου των Η.Π.Α. από το 1930 έως το 2015 και την εκτίμηση της θνησιμότητας ποικίλων πληθυσμών λίγο πριν και μετά κάθε καταιγίδα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Solomon Hsiang, καθηγητή στο Stanford Doerr School of Sustainability, διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι συνεχίζονται σε αυξημένα ποσοστά όχι μόνο τους μήνες μετά τις καταιγίδες αλλά και για χρόνια, ακόμα και όταν η είδηση βγαίνει από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, καθώς όλοι οι παράγοντες που προκύπτουν από την καταστροφή — όπως η ανοικοδόμηση, η εκτόπιση οικογενειών και η διάλυση κοινωνικών δικτύων — μπορούν να συμβάλλουν στη θνησιμότητα. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμο να διαχωριστούν οι πολύπλοκες συνέπειες των τροπικών καταιγίδων και να εντοπιστούν πιθανές παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.

Πηγή: tovima.gr