Μυστικά για να επιβραδύνετε τη γήρανση και να βελτιώσετε τη βιολογική σας ηλικία

Μυστικά για να επιβραδύνετε τη γήρανση και να βελτιώσετε τη βιολογική σας ηλικία

Ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη μακροχρόνια υγεία μας. Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο του χρόνου, υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, συνδυασμένες με πρακτικές χαλάρωσης, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να συμβάλλουν στην “αντιστροφή” της γήρανσης και στη μείωση της βιολογικής ηλικίας, ειδικά για τις γυναίκες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, έξι γυναίκες ηλικίας 46 έως 65 ετών συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που περιλάμβανε αλλαγές στη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τις συνήθειες ύπνου. Παρείχαν επίσης καθοδήγηση για χαλάρωση και διατροφικές συμβουλές. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aging και έδειξαν ότι οι βιολογικές εξετάσεις αίματος ανέδειξαν μείωση της βιολογικής ηλικίας στις πέντε από τις έξι συμμετέχουσες έως και 11 χρόνια. Γενικά, η μέση μείωση για τις συμμετέχουσες ήταν 4,6 χρόνια.

Η βιολογική ηλικία διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία. Ενώ η χρονολογική ηλικία μετρά τα χρόνια που έχουμε ζήσει, η βιολογική ηλικία σχετίζεται με την ηλικία των κυττάρων μας και την κατάσταση της υγείας τους. Σύμφωνα με το Northwestern Medicine, οι βιολογικοί μηχανισμοί που επηρεάζουν την ηλικία μας είναι αναστρέψιμοι και ενδέχεται να επηρεαστούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και το άγχος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που καμία από τις γυναίκες δεν κατάφερε να εφαρμόσει όλες τις προσαρμογές καθημερινά, οι περισσότερες είχαν βελτιώσεις στη βιολογική τους ηλικία απλώς συμμετέχοντας στο πρόγραμμα κατά μέσο όρο για το 82% του χρόνου. Αυτό υποδεικνύει ότι μπορεί κανείς να κάνει μικρές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες και να παρατηρήσει θετικά αποτελέσματα.

Το στρες μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γήρανση, καθώς ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι άτομα με ψυχικές παθήσεις έχουν τείνει να έχουν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία σε σύγκριση με τη χρονολογική τους. Γι’ αυτό, η αυτοφροντίδα και η ολιστική προσέγγιση στη ζωή είναι κρίσιμες για να κρατήσουμε τη γήρανση μακριά. Το κλειδί για τη μείωση της βιολογικής ηλικίας είναι η προσοχή και η δέσμευση που δείχνουμε για την υγεία μας.

Πηγή: tovima.gr