Εάν σκέφτεστε να κόψετε το κάπνισμα αλλά αναρωτιέστε αν είναι αργά, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για αυτή τη σημαντική αλλαγή. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η διακοπή του καπνίσματος, ασχέτως ηλικίας, μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής. Ειδικά για άτομα ηλικίας 60 και 70 ετών, οι ερευνητές τονίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσουν το τσιγάρο.
Οι ερευνητές από το University of Michigan ποσοτικοποίησαν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ανά ηλικία, προσφέροντας νέα στοιχεία που ενισχύουν τη σημασία της αποχής από το κάπνισμα σε κάθε ηλικία. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Preventive Medicine, φέρνουν ελπίδα σε όλους τους καπνιστές και παρέχουν κίνητρα για να σταματήσουν το κάπνισμα.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις ήταν ότι οι καπνιστές που κόβουν το τσιγάρο στα 35 τους χρόνια, μπορούν να κερδίσουν κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια ζωής. Ωστόσο, ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ωφελούνται. Για παράδειγμα, ένας καπνιστής που θα αποφασίσει να διακόψει το κάπνισμα στα 65 του μπορεί να εξασφαλίσει 1,7 χρόνια επιπλέον ζωής, ενώ ένας 75χρονος μπορεί να προσθέσει 0,7 χρόνια.
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος και για τις ηλικιωμένες ηλικίες. Όσον αφορά τα ποσοστά, το 52,8% των 35χρονων που έχουν σταματήσει το κάπνισμα αναμένονται να κερδίσουν τουλάχιστον ένα έτος ζωής, ενώ το 14,2% των 75χρονων μπορεί να προσθέσει επίσης μια χρονιά.
Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών θνησιμότητας από τη Μελέτη Πρόληψης Καρκίνου II και των στοιχείων για τον επιπολασμό του καπνίσματος από την National Health Interview Survey 2018, σε συνδυασμό με τα σχετικά ποσοστά θνησιμότητας. Δημιούργησαν πίνακες ζωής για να αναλύσουν τα πρότυπα θνησιμότητας καπνιστών και μη καπνιστών, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, η μελέτη στηριζόταν σε δεδομένα θνησιμότητας από το 2018. Παρόλο που οι ερευνητές θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις τους ισχύουν ακόμα, πιο πρόσφατες πληροφορίες θα μπορούσαν να προσφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Πηγή: tovima.gr