Με έναν φορητό ανιχνευτή μετάλλων με προσαρμοσμένη μπαταρία και εφεδρική κεφαλή «όργωνε» περιοχές της Θεσσαλίας με αρχαιολογικό ενδιαφέρον ένας Έλληνας κάτοικος της Λάρισας, ο οποίος έκανε παράνομες ανασκαφές και όλα δείχνουν ότι διέθετε προς πώληση τις αρχαιότητες που έβρισκε.

Αυτό συμπεραίνουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας οι οποίοι τον συνέλαβαν και, μεταξύ άλλων, βρήκαν στο σπίτι του τρεις έγχρωμες φωτογραφίες οι δύο από τις οποίες απεικονίζουν μια λίθινη επιτύμβια στήλη και η τρίτη ένα μικρού μεγέθους αγαλματίδιο ανδρικής μορφής, που δεν βρέθηκαν εκεί. Επιπλέον, ανακάλυψαν κρυμμένο στο Ι.Χ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του το ποσό των 2.700 δολαρίων, την προέλευση του οποίου δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Στην κατοικία του δράστη βρέθηκαν συνολικά δυο ασημένια νομίσματα που απεικονίζουν στη μία όψη μία μέλισσα και στην άλλη ένα ελάφι, τρία χάλκινα νομίσματα που απεικονίζουν στη μία όψη προτομές ανδρών, ένα χάλκινο νόμισμα που απεικονίζει στη μία όψη πιθανόν προτομή αυτοκράτορα και στην άλλη φέρει επιγραφή και ένα χάλκινο δαχτυλίδι με γεωμετρικό διάκοσμο.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας που τα εξέτασε, τα ευρήματα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας και κατασχέθηκαν, ενώ εξετάζονται άλλο ένα διαβρωμένο χάλκινο νόμισμα για να χρονολογηθεί, ένα ξιφίδιο με ίχνη διάβρωσης και φθοράς στη λαβή και ένα επίσης διαβρωμένο μεταλλικό σφαιρίδιο. Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και του νόμου περί όπλων και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Πηγή: patrastimes.gr