Η νέα έρευνα του University of Surrey, όπως δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που προτιμούν γλυκές τροφές ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους για εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και κατάθλιψη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα από 180.000 εθελοντές της UK Biobank και κατηγοριοποίησαν τις διατροφικές τους προτιμήσεις σε τρία βασικά προφίλ:
1. Τα άτομα που φροντίζουν την υγεία τους, επιλέγοντας κυρίως φρούτα και λαχανικά.
2. Αυτοί που απολαμβάνουν μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων κρεάτων και επιδορπίων.
3. Οι λάτρεις του γλυκού, που προτιμούν ζαχαρούχα προϊόντα και δεν επιλέγουν συχνά υγιεινές τροφές.
Η μελέτη συνέκρινε δεδομένα από δείγματα αίματος, μετρώντας 2.923 πρωτεΐνες και 168 μεταβολίτες για να αντιληφθεί πώς αυτά τα επίπεδα διέφεραν σε κάθε ομάδα. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η άμυνα κατά λοιμώξεων, ενώ οι μεταβολίτες παρέχουν πληροφορίες για τη λειτουργία του οργανισμού.
«Τα τρόφιμα που προτιμάτε φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την υγεία σας. Αν τα αγαπημένα σας είναι γλυκά και ζαχαρούχα ροφήματα, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες», δηλώνει η Δρ Nophar Geifman, επικεφαλής της έρευνας. Η μελέτη έδειξε ότι οι λάτρεις των γλυκών είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και καρδιοαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για την ομάδα των ανθρώπων που καταναλώνουν πολλά γλυκά, υπήρχαν αυξημένα επίπεδα της αντιδραστικής πρωτεΐνης C, η οποία δείχνει φλεγμονή, καθώς και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και μη υγιών λιπιδίων, που υποδεικνύουν κινδύνους για διαβήτη και καρδιοπάθειες.
Αντίθετα, όσοι προσέχουν την υγεία τους, καταναλώνουν περισσότερες διαιτητικές ίνες και εμφάνισαν χαμηλότερους κινδύνους για καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η ομάδα που απολάμβανε ποικιλία τροφίμων είχε μέτριους κινδύνους.
Πηγή: tovima.gr