Υπερψηφίστηκε ομόφωνα, από το σύνολο των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, η Έκθεση «Περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» που προετοίμασε και κατέθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του μέλους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Η Έκθεση υποβλήθηκε στην Ολομέλεια για να συζητηθεί στην Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του πριν από την ψηφοφορία, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων ανάφερε:  

«Η δημοκρατική συμμετοχή λειτουργεί. Ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα των ακροάσεων μας για την Έκθεση αυτή είναι ότι, η συλλογική λήψη αποφάσεων, οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, καλύτερες πολιτικές αποφάσεις. Η παραπάνω προσέγγιση γίνεται ακόμη πιο ζωτική καθώς οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν σημαντικές ιστορικές μεταβάσεις. 

Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρξε μια τόσο τεράστια πρόκληση όπως η κλιματική κρίση. Και ταυτόχρονα, ποτέ οι κοινωνίες μας δεν έχουν λάβει τόσο σαρωτικές, ριζοσπαστικές, συλλογικές αποφάσεις σε παγκόσμια κλίμακα όπως η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.  

Σήμερα, καλούμαστε να κάνουμε μια επιλογή. Είτε πραγματοποιούμε  τη μετάβαση αυτή μαζί τους πολίτες μέσω μίας συμμετοχής προσέγγισης, ώστε τόσο οι διαδικασίες όσο και τα αποτελέσματα να αποτελούν κτήμα τους ή επιτρέπουμε μία τεχνο-αυταρχική προσέγγιση που απλά επιβάλει λύσεις στους πολίτες. 

Εάν επιλέξουμε το πρώτο, όπου οι πολίτες συμμετέχουν στην διαδικασία, έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εμβαθύνουμε και να εδραιώσουμε τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και αξίες.» 

Πηγή: patrastimes.gr