Οριακή μείωση στη θετικότητα και σταθεροποίηση του φορτίου του κορονοϊού στα λύματα παρατηρήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, σύμφωνα με τον ο καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

«Το Πάσχα δεν άφησε αποτύπωμα. Οι ενδείξεις από την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική αλλά και το γενικότερο δίκτυο των λυμάτων στη χώρα και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες – εισαγωγές στα νοσοκομεία και ΜΕΘ- δείχνουν ότι έχουμε μικρή αποκλιμάκωση», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Οpen  και τη Φαίη Μαυραγάνη, προσθέτοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.  

«Το καλοκαίρι αν έχει εμβολιαστεί το 60%, θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση. Είναι βασικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Όποιος δεν είναι εμβολιασμένος αποτελεί υπόστρωμα για μεταλλάξεις. Το Βρετανικό στέλεχος είναι αρκετά δυνατό και επικρατεί», σημείωσε

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι από την ανάλυση των λυμάτων προκύπτει μεγάλη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και φαρμακευτικής κάνναβης, συμπληρώνοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε σημαντική αύξηση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ωστόσο υπογράμμισε ότι «η άρση των περιοριστικών μέτρων φέρνει μικρή αποκλιμάκωση των ψυχοτρόπων ουσιών».

Πηγή: patrastimes.gr