Άλλη μια πολύ δύσκολη νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια, όπου η μεγάλη φωτιά δεν έχει τιθασευτεί και το μεγάλο στοίχημα παραμένει να μην περάσει το μέτωπο το τελευταίο κομμάτι δάσους που έχει απομείνει από την πλευρά της Ιστιαίας και της Αιδηψού, φτάνοντας ξανά στον Ευβοϊκό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η μεγάλη «μάχη» στις Καματριάδες, όπου κάτοικοι και πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά για να μην επεκταθεί, έχοντας δημιουργήσει μία αντιπυρική ζώνη περίπου 20 μέτρων.

Φλόγες καίνε, επίσης, μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς, περιοχή για την οποία το βράδυ της Δευτέρας (09/08) δόθηκε εντολή εκκένωσης από το «112», αν και πολλοί κάτοικοι δεν έφυγαν, ώστε να σώσουν τις περιουσίες τους. Σ’ αυτές τις δυο περιοχές υπάρχουν άλλα δυο μέτωπα. Δημιουργήθηκε, άλλωστε, ανθρώπινη «αλυσίδα» από πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους κόντρα στα πύρινα μέτωπα όλη τη νύχτα και τώρα όλοι περιμένουν με το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα, ώστε να λάβει ένα τέλος ο εφιάλτης.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα. Τη νύχτα οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Μιλώντας στην «ΕΡΤ», ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδων, τόνισε πως «με το πρώτο φως της ημέρας, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έρθουν αεροπλάνα. Έχουμε πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής. Αν περάσει από εδώ, πάει στην Καστανιώτισσα και από εκεί στην Αιδηψό. Δεν έχει πολύ καπνό. Νομίζω ότι θα μπορέσουν να πετάξουν».

Τι έγινε μέσα στη νύχτα
Τα χωριά της Εύβοιας, Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο, Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό, νιώθουν πολλές φορές το τελευταίο διήμερο την απειλή από τις φλόγες.
Τις τελευταίες ώρες, ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ’ το εξωτερικό, ιδίως από τη Σερβία με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, μέχρι να πέσει ο ήλιος, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του πύρινου μετώπου.

Στο χωριό Καματριάδες, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε, αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη απόσταση.

Πηγή: patrastimes.gr