Αναζητώντας τη Νέα Ταυτότητα του ΠαΣοΚ Ενόψει των Εκλογών

Αναζητώντας τη Νέα Ταυτότητα του ΠαΣοΚ Ενόψει των Εκλογών

Η ανάγκη του ΠαΣοΚ να καθορίσει τη μελλοντική του επιλογή είναι επιτακτική. Η εξέλιξη των εκλογών θα κρίνει όχι μόνο την τύχη του κόμματος, αλλά και την επίδραση που θα έχει στις πολιτικές ισορροπίες της χώρας κατά την προσεχή περίοδο. Οι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας έχουν μόλις έξι ημέρες για να αποφασίσουν την κατεύθυνση του κόμματος. Οι πρόσφατες εκλογές είδαν μια τάση επανασυσπείρωσης στο ΠαΣοΚ, αν και η επιστροφή εκλογικών δυνάμεων από ευρύτερα στρώματα δεν επιτεύχθηκε.

Ένα μεγάλο τμήμα του ΠαΣοΚ φαίνεται ότι προέρχεται από το Κέντρο, γεγονός που αποτυπώνεται στα ποσοστά υποψηφίων όπως ο Ανδρουλάκης και ο Γερουλάνος. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Δούκα απέσπασε μόλις το 21,41%, αποδεικνύοντας την αποτυχία του να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Διαμαντοπούλου δεν είχε θέσει υποψηφιότητα, ο Γερουλάνος θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στον δεύτερο γύρο, διευρύνοντας τη στήριξή του από το κεντρώο ρεύμα.

Είναι κρίσιμο το ΠαΣοΚ να απαντήσει σε διλήμματα που έχουν προκύψει και να ανακουφίσει τις αγκυλώσεις του. Η επιλογή της αυτόνομης πορείας, αν και τον έφερε μέχρι εδώ, δεν επαρκεί πια. Η επιτυχία απαιτεί πολιτική κατεύθυνση με προσανατολισμό προς το μέλλον, αποφεύγοντας τα πάθη του παρελθόντος. Οι ψηφοφόροι επιθυμούν προτάσεις για την επόμενη μέρα και όχι διχόνοια και αντεγκλήσεις.

Αν το ΠαΣοΚ μπορέσει να αναδείξει τις ισχυρές δυνάμεις του και να προσελκύσει και νέους υποστηρικτές, ο Μητσοτάκης θα βρεθεί σε μια δύσκολη θέση από πολλά μέτωπα. Η πολιτική διάρθρωση της ΝΔ εμφανίζει ενδείξεις αστάθειας και η επιλογή Προεδρίας της Δημοκρατίας θα μπορούσε να είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. Ο διά βίου κύκλος των εκλογών αποδεικνύει ότι κανένας Πρωθυπουργός δεν είναι ασφαλής και οι ήττες δεν είναι ασυνήθιστες, με παραδείγματα από το παρελθόν που διδάσκουν.

Ο μέλλων πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει τη ευθύνη να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνάμεις του κόμματος και να δηλώσει ξεκάθαρα τη νέα του κατεύθυνση. Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές και μεγάλες, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι εύθραυστη. Η εμφανής ανάγκη για νέο και σταθερό ΠαΣοΚ προέρχεται από την κοινωνία, που απαιτεί πολιτική ενότητα και συνεκτικότητα. Διαφορετικά, μια νέα πολιτική πραγματικότητα θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Πηγή: tovima.gr