Στη φύση, η παρθενογένεση παρατηρείται σπάνια, ενώ στους πολέμους είναι απολύτως αδύνατη. Οι βάσεις για τον επόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχουν ήδη τοποθετηθεί το τελευταίο έτος. Όταν οι ισραηλινές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες αναλύουν την επιθυμία της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ, καταλήγουν συχνά σε τρεις βασικούς λόγους: πρώτον, τη δίψα για τζιχάντ, δεύτερον, την αντίληψη ότι το Ισραήλ ήταν πολιτικά διχασμένο και άρα πιο ευάλωτο, και τρίτον, την πεποίθηση ότι το Ιράν και ο «άξονας της αντίστασης» θα συμμετείχαν στον πόλεμο στο πλευρό των Παλαιστινίων.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καμία ελπίδα για κράτος και οι κάτοικοι της Γάζας, ιδίως, ζουν σε μια διαρκή κατάσταση εγκλεισμού. Η Λωρίδα της Γάζας είναι κλειστή από όλες τις πλευρές και η μη δυνατότητα διαφυγής καθιστά την κατάσταση αφόρητη. Όταν κάποιος υφίσταται τέτοιες συνθήκες για δεκαετίες, οι λόγοι για μια επανάσταση δεν έγκεινται σε «επιθυμία για τζιχάντ», αλλά στην απουσία ενός κράτους.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των σημερινών μαχητών της Χαμάς είναι ορφανοί, εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ. Οι ψυχικά τραυματισμένοι αυτής της γενιάς αποτελούν τη πιο προφανή δεξαμενή για τη στρατολόγηση νέων μαχητών στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν επίσης τις δικές τους ψυχικές πληγές, κάτι που τους οδηγεί να στέκονται όλο και πιο δεξιά πολιτικά. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος πριν από ένα χρόνο φαινόταν ότι είχε χάσει την υποστήριξη του κόσμου, σήμερα βλέπει τη δημοτικότητά του να ανακάμπτει και το κόμμα του να προηγείται σε πιθανές εκλογές.
Ακόμη και οι αριστεροί Ισραηλινοί έχουν αλλάξει στάση, υιοθετώντας πιο δεξιές απόψεις λόγω της διαρκούς έντασης. Πλέον, πολλοί προτιμούν να μιλούν για μια «παλαιστινιακή οντότητα» αντί για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ο φόβος απέναντι στη Χεζμπολάχ και η ανάγκη για σκληρή αντίδραση στο Ιράν έχουν γενικευτεί.
Η διάσταση του πολέμου έχει σχεδόν ενοποιήσει τους Ισραηλινούς, ωστόσο αυτή η ενότητα δεν προσφέρει καμία προοπτική ειρήνης. Η Χαμάς, από την πλευρά της, φαίνεται να έχει έναν μόνο σκοπό: να διατηρήσει την ύπαρξή της ως ιδεολογία και κίνημα μετά την ολοκλήρωση του πολέμου. Αυτή η συνθήκη, σε συνδυασμό με τα παραπάνω στοιχεία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον επόμενο πόλεμο.
Πηγή: tovima.gr