Οι Προκλήσεις της Χαμάς μετά τον Θάνατο του Γιαχία Σινουάρ και η Διαδοχή του Ρόλου του

Οι Προκλήσεις της Χαμάς μετά τον Θάνατο του Γιαχία Σινουάρ και η Διαδοχή του Ρόλου του

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό στη διοίκηση της Χαμάς, προκαλώντας πολλές εικασίες για την επόμενη ημέρα. Ο Ασράφ Αμπουελούλ, ειδικός σε θέματα Παλαιστίνης, ανέφερε ότι πιθανόν οι αρμοδιότητες να μοιραστούν σε δύο ξεχωριστούς ρόλους: ένας για τις στρατιωτικές υποθέσεις και ένας για το πολιτικό γραφείο, υπεύθυνος για τις διεθνείς επαφές και τη διαμόρφωση πολιτικών.

Η Χαμάς, που έχει ιδρυθεί το 1987 ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συνήθως λαμβάνει τις αποφάσεις της με συναίνεση στα εσωτερικά της όργανα. Μέχρι να επιλεγεί νέος ηγέτης, οι ευθύνες για τη Γάζα έχουν ανατεθεί προσωρινά στον Χαγιά, αναπληρωτή του Σινουάρ, που εδρεύει στο Κατάρ. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη σύγκρουση και τα προβλήματα επικοινωνίας μπορεί να περιορίσουν την ικανότητά του να έχει καθημερινή επαφή με τους συνεργάτες στο έδαφος.

Ο Μοχαμάντ Σινουάρ, γιος του Γιαχία Σινουάρ, αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Κασάμ. Ο βετεράνος διοικητής τους έχει επιβιώσει από πολλές επιθέσεις και αναμένεται να γίνει κεντρική φιγούρα μετά την απώλεια του πατέρα του. Η υποστήριξη του Ιράν θεωρείται κρίσιμη για την επόμενη φάση της Χαμάς, και όπως αναφέρεται, η υποστήριξη αυτή μπορεί να είναι καθοριστική για την ανάκαμψη της οργάνωσης.

Η σχέση του Χάγια με το Ιράν είναι σημαντική, καθώς η υποστήριξή του θεωρείται ότι θα ενδυναμώσει τη θέση του στη Χαμάς και θα υποστηρίξει τη στρατηγική της οργάνωσης. Αντίθετα, η πιθανή επιστροφή του Χαλέντ Μεσάλ στη διαδικασία διαδοχής ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη λόγω των παρελθοντικών προστριβών του με την Τεχεράνη.

Συνολικά, το μέλλον της Χαμάς και η διαδοχή του Σινουάρ είναι αβέβαια, και η διεθνής υποστήριξη θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση που θα πάρει η οργάνωση. Πηγή: tovima.gr