Τίτλος: Ο Τζο Μπάιντεν Στο ΟΗΕ Απολογισμός Μιας Προεδρίας και Έκκληση για Δράση

Τίτλος: Ο Τζο Μπάιντεν Στο ΟΗΕ Απολογισμός Μιας Προεδρίας και Έκκληση για Δράση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι είχε έρθει η ώρα της νέας γενιάς να αναλάβει την ηγεσία, τονίζοντας: «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή να είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μερικά πράγματα είναι πιο σημαντικά από την εξουσία». Η αναφορά του περιλάμβανε την ανάγκη να υπηρετούν οι ηγέτες τον λαό τους και τίποτε άλλο.

Η ομιλία του, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του ΟΗΕ, περιλάμβανε αναδρομές σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Θύμισε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος και οι ΗΠΑ ήταν διχασμένες, αλλά και πώς τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία για την περιορισμό των πυρηνικών και την ολοκλήρωση του Ψυχρού Πολέμου. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης σε κομβικά γεγονότα, όπως η 11η Σεπτεμβρίου και η εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και στην πανδημία του κορονοϊού, που ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για δράση κατά της Κλιματικής Αλλαγής. «Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας και οι επιλογές που θα κάνουμε σήμερα θα κρίνουν τις επόμενες δεκαετίες», είπε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ισχυρή στήριξη του Δυτικού κόσμου απέναντι στη Ρωσία και ανακοινώνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατό από ποτέ. Παράλληλα, εξέφρασε τη συναισθηματική του αντίδραση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και το Σουδάν, καλώντας για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων: «Σταματήστε αυτό τον πόλεμο τώρα!».

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την απελπισία πολλών που βλέπουν τον κόσμο σήμερα και ανέφερε: «Εμείς ως ηγέτες δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή», επισημαίνοντας την ευθύνη που φέρουν. Κλείνοντας, επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η suffering του παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας: «Πρέπει να μην υποφέρει αυτός ο λαός. Πρέπει να σταματήσει το μαρτύριό τους».

Πηγή: tovima.gr