Η Ρευστότητα της Μέσης Ανατολής και οι Επιπτώσεις της στη Διεθνή Πολιτική

Η Ρευστότητα της Μέσης Ανατολής και οι Επιπτώσεις της στη Διεθνή Πολιτική

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη ρευστότητα που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο κοντινό μέλλον. Αν και οι πολεμικές συγκρούσεις φαίνεται να έχουν εισέλθει σε μία ρουτίνα τους τελευταίους μήνες, οι εξελίξεις στην περιοχή ενδέχεται να ανατρέψουν υπάρχοντες σχεδιασμούς και ισορροπίες.

Η ανησυχία για τις ενεργειακές τιμές είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ειδήσεις γύρω από τις στρατηγικές κινήσεις του Ισραήλ, ενώ οι αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη από την περιοχή της κρίσης προσθέτουν στο αίσθημα ασφάλειας που απουσιάζει. Η παραλυσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρώπης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κρίσεις, καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο τεταμένη, ειδικά σε μία σύγκρουση όπως αυτή στη Μέση Ανατολή.

Η 5η Νοεμβρίου θα είναι μία ημερομηνία-κλειδί, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μία ισραηλινή στρατηγική κίνηση στο Ιράν. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές ισορροπίες στο Ισραήλ είναι εξαιρετικά εύθραυστες και καθορίζουν την εξέλιξη της σύγκρουσης.

Το διάστημα που απομένει έως την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται συναρπαστικό, με τις εξελίξεις να μοιάζουν με θρίλερ. Είναι αβέβαιο πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα, με την ελπίδα όλων να είναι ότι η κατάσταση δεν θα οδηγηθεί σε δραματικά συμβάντα.

Πηγή: tovima.gr