Αύξηση Κερδών για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ λόγω Καύσωνα και Υψηλών Θερμοκρασιών

Αύξηση Κερδών για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ λόγω Καύσωνα και Υψηλών Θερμοκρασιών

Αυξήσεις στα κέρδη σημείωσαν οι εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κυρίως λόγω των καύσωνων και των παρατεταμένων περιόδων υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε αύξηση 57% στα κέρδη EBITDA, ενώ η ΕΥΑΘ σημείωσε αύξηση κατά 125,38%.

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, η συνολική κατανάλωση νερού το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 7,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις θερμότερες καιρικές συνθήκες και στην απουσία βροχοπτώσεων. Τα έσοδα από την παροχή νερού, καθώς και σχετικές υπηρεσίες, αναδείχθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ (+8%).

Η ΕΥΑΘ κατέγραψε επίσης αύξηση στις πωλήσεις υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, φθάνοντας τα 36,8 εκατ. ευρώ από 34,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 5,71%. Ο κύκλος εργασιών της εμφάνισε κυκλικότητα, με την αύξηση της κατανάλωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Αττική, καθώς η κατάσταση στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ έχει επιδεινωθεί. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις, όπως η ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης και προγραμματίζει έργα διαχείρισης ύδατος αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η ΕΥΑΘ δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα, καθώς οι κύριες πηγές υδροληψίας της βρίσκονται σε περιοχές λιγότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η διαχείριση των τιμολογίων ύδατος θα είναι υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Ενδεικτικά, προβλέπεται κλιμακωτή αύξηση των τιμολογίων βάσει του πληθωρισμού, ενώ η αναπροσαρμογή των τιμών θα περνά από έλεγχο και έγκριση της ΡΑΑΕΥ.

Απαραίτητος είναι και ο σχεδιασμός συγχωνεύσεων και εξαγορών για την ενίσχυση των παρόχων ύδατος, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους σε 292, έναντι των 125 ΔΕΥΑ και 156 δήμων σήμερα.

Πηγή: tovima.gr