Αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα με νέα κριτήρια το 2025

Αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα με νέα κριτήρια το 2025

Τα νέα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών εισάγουν αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, με τον αντίκτυπο να αναμένεται πιο έντονα το 2025. Την επόμενη χρονιά, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, θα εξεταστούν και περιουσιακά κριτήρια για την κατοχή ΙΧ, ακινήτων και καταθέσεων. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΤ, πάνω από 100.000 οικογένειες αναμένονται να χάσουν ή να δουν μεγάλες μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα που λάμβαναν έως το 2022.

Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο του 2022, περίπου 635.000 οικογένειες είχαν δικαίωμα οικογενειακού επιδόματος. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ δείχνει ότι οι δικαιούχοι είχαν μειωθεί σε 521.724. Αυτή η μείωση των 114.000 δικαιούχων αποδεικνύει ότι ο κύριος παράγοντας της μείωσης είναι το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών.

Από το 2025, το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας για την επιλεξιμότητα στα οικογενειακά επιδόματα θα οριστεί στις 220.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, γεγονός που δυνητικά θα απομάκρυνε οικογένειες με μια κύρια κατοικία και ένα πατρικό από την επιδότηση. Ταυτόχρονα, το όριο θα συνδυάζεται με τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα εξετάζονται και τα αυτοκίνητα και οι καταθέσεις της οικογένειας. Υπολογίζεται ότι δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους μπορεί να χάσουν το επίδομά τους εξαιτίας αυτών των μέτρων.

Η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για να διασφαλιστεί ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των οικογενειών που πραγματικά εξαρτώνται από αυτά τα επιδόματα, που προσφέρουν οικονομική στήριξη σε πολλές περιπτώσεις. Η κυβέρνηση κινείται προσεκτικά και έχει μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τα νέα κριτήρια για το τέλος Οκτωβρίου, όπου θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα νέα κριτήρια δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, και θα ισχύσουν μόνο από την 1η Ιανουαρίου 2025. Επιπλέον, από τον Απρίλιο του 2025, το 50% των οικογενειακών επιδομάτων θα διανέμεται μέσω προπληρωμένης κάρτας, ενώ προβλέπονται λοταρίες για τη διανομή 8 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση του μέτρου.

Τέλος, οι αλλαγές αυτές επισημαίνουν τη σημασία της σωστής εφαρμογής των νέων κριτηρίων ώστε να μην αποκλειστούν οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη. Πηγή: tovima.gr