Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για παγοποίηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων έως το 2025

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για παγοποίηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων έως το 2025

Σύμφωνα με τα δεδομένα του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών για το νέο έτος, καθώς οι αξίες θα παραμείνουν σταθερές και το 2025. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι, αν υπήρχε πρόθεση για αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, αυτό θα ήταν ορατό στην πρόβλεψη εσόδων από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους αναμένονται να ανέρχονται στο 2025 σε 2,39 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 39 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τους ιδιοκτήτες φυσικών προσώπων που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε περισσότερα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, εκτός κι αν συνοδευόταν από μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν νέες αναπροσαρμογές, ειδικά σε μια περίοδο με σημαντικές διακυμάνσεις στην κτηματαγορά. Τονίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να επιτείνει την αύξηση των πραγματικών τιμών, επηρεάζοντας αρνητικά τα νοικοκυριά και το επίπεδο του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το υπουργείο σχεδιάζει την εφαρμογή αντικειμενικών αξιών σε 505 περιοχές και οικισμούς το 2025, για να διορθώσει στρεβλώσεις στην φορολογητέα αξία των ακινήτων. Επίσης, σχεδιάζονται αλλαγές στις τιμές ζώνης 100 – 200 περιοχών που είναι εντός αντικειμενικού συστήματος αλλά εκτός σχεδίου δόμησης. Η διαδικασία καθορισμού τιμών για τις νέες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025 και να διαρκέσει περίπου έξι μήνες.

Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές στις εκτός σχεδίου περιοχές θα αυξήσουν τον αριθμό των ιδιοκτητών που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα, διατηρώντας παράλληλα τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του προϋπολογισμού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία καταγραφής των περιοχών που θα ενταχθούν, όπως το Μαρκόπουλο Ωρωπού και η Ανθούσα Αττικής, μεταξύ άλλων.

Έτσι, ενώ αν και οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν αμετάβλητες για το 2025, το υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη να προσαρμοστούν οι αξίες σε επιλεγμένες περιοχές και να διατηρηθεί η στασιμότητα στην κτηματαγορά. Η επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αναμένεται να εξεταστεί από το 2026 και μετά.

Πηγή: tovima.gr