Απειλές κατασχέσεων απασχολούν εκατομμύρια νοικοκυριά λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών

Απειλές κατασχέσεων απασχολούν εκατομμύρια νοικοκυριά λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών

Εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης, καθώς η αύξηση της ακρίβειας έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες κάθε μήνα «φουσκώνουν» με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και άλλα τέλη που δεν πληρώνονται εγκαίρως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 107,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σημειώνοντας αύξηση 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Αυτό δημιουργεί μία ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόνα για 600.000 φορολογούμενους, οι οποίοι βρίσκονται υπό τον διαρκή φόβο κατασχέσεων περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι φορολογούμενοι που χρωστούν περισσότερο από 500 ευρώ κινδυνεύουν άμεσα από κατασχέσεις. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, ειδικά στους κοινούς λογαριασμούς, όπου αν ένας από τους συνδικαιούχους είναι οφειλέτης και δεν έχει δηλώσει τον λογαριασμό ως ακατάσχετο, η Εφορία μπορεί να κατάσχει ποσά ακόμα και κάτω από το όριο που συνιστά το ακατάσχετο.

Για να προστατευτούν, οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις σε έναν μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό παραμένουν ακατάσχετες μέχρι 1.250 ευρώ τον μήνα, εφόσον δηλωθεί ηλεκτρονικά στον φορολογικό μηχανισμό. Σημαντική είναι η δήλωση των λογαριασμών περιοδικής πίστωσης, καθώς και η ορθή γνωστοποίηση στον φορολογικό μηχανισμό και την τράπεζα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κατασχέσεις εξαιρούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα έως συγκεκριμένα ποσά. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται κατάσχεση σε μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ, και εάν υπερβαίνουν το ποσό αυτό, κατασχέσεις επιτρέπονται μόνο στο υπερβάλλον ποσό και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η Εφορία δεν μπορεί να κατασχέσει επιδόματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα ανεργίας και άλλες παροχές που προβλέπουν τη νομοθεσία. Η ανάγκη ενημέρωσης και προετοιμασίας είναι επιτακτική για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν χρέη προς το Δημόσιο, ώστε να αποφύγουν τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Πηγή: tovima.gr