Γεωπολιτική Αστάθεια Σημαντικός Κίνδυνος για την Παγκόσμια Οικονομία σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan Chase

Γεωπολιτική Αστάθεια Σημαντικός Κίνδυνος για την Παγκόσμια Οικονομία σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan Chase

Ένας χρόνος μετά την αναγγελία του κινδύνου που προκαλεί η γεωπολιτική, ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε και πάλι για την επιδείνωση της παγκόσμιας σταθερότητας. Κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, δήλωσε στο CNBC πως «η γεωπολιτική χειροτερεύει» και τόνισε την αυξανόμενη πιθανότητα ατυχημάτων στην ενεργειακή παροχή, προσθέτοντας ότι «ένας Θεός ξέρει αν εμπλακούν και άλλες χώρες». Ο Ντίμον αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις από την ομάδα του Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις σε τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου συνέβησαν αυτόν τον μήνα.

Επιπλέον, έκανε λόγο για την ανάγκη προετοιμασίας των ΗΠΑ για έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεγάλης διάρκειας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τονίζοντας ότι η γεωπολιτική αστάθεια είναι η κύρια ανησυχία του. Πέρυσι, είχε δηλώσει ότι η γεωπολιτική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό ή την ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά με την αμερικανική οικονομία, ο Τζέιμι Ντίμον εξέφρασε σκεπτικισμό, αναφέροντας ότι αν και είναι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος, βραχυπρόθεσμα διατηρεί επιφυλάξεις. «Οι αγορές τιμολογούν τα πράγματα σαν να είναι υπέροχα. Βάλτε με στην επιφυλακτική πλευρά αυτού», είπε. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο συνέδριο «Financial Markets Quality» του Georgetown Psaros Center for Financial Markets and Policy, τόνισε ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα επισκιάζουν κάθε άλλη προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή.

«Οι άνθρωποι εστιάζουν υπερβολικά στο αν θα έχουμε μια ήπια ή σκληρή προσγείωση», είπε, προσθέτοντας ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο.

Πηγή: tovima.gr