Η νέα απόφαση για τα πουρμπουάρ φέρνει αλλαγές και κινδύνους για τους εργαζόμενους στην εστίαση

Η νέα απόφαση για τα πουρμπουάρ φέρνει αλλαγές και κινδύνους για τους εργαζόμενους στην εστίαση

Το πουρμπουάρ έχει πλέον μπει στο στόχαστρο της Εφορίας, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν δεν τηρηθούν ορισμένοι κανόνες. Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ακόμα και το μικρό φιλοδώρημα που αφήνουν οι πελάτες θεωρείται μισθός. Ο Γ. Κουράσης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τα φιλοδωρήματα θα πρέπει να αποδίδονται στους εργαζόμενους ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Κουράσης ανέφερε συγκεκριμένα ότι το πρόβλημα προκύπτει από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Σημείωσε ότι εάν ένας πελάτης αφήσει 10 ευρώ πουρμπουάρ κατά την πληρωμή λογαριασμού 100 ευρώ με κάρτα, η επιχείρηση οφείλει να διασφαλίσει ότι το φιλοδώρημα θα χτυπηθεί σωστά στο POS. Από το 2023, υπάρχει ειδικό κουμπί στα νέα POS που επιτρέπει να διαχωρίσουν το φιλοδώρημα, προκειμένου να μην υπάρχει παράβαση.

Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το πουρμπουάρ δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, καθώς θεωρείται εκκρεμής συναλλαγή και η επιχείρηση καλείται να το αποδώσει στον εργαζόμενο στο τέλος του μήνα, παρακρατώντας τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Αν υπάρχει όμως αδυναμία τήρησης αυτής της διαδικασίας και το συνολικό ποσό χτυπηθεί στο POS ως 110 ευρώ, ενώ στην ταμειακή μηχανή καταλογιστεί 100 ευρώ, τότε προκύπτει πρόβλημα λόγω διαφοράς τζίρου. Στο τέλος του έτους, τα φιλοδωρήματα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό ως πρόσθετες αμοιβές.

Πηγή: tovima.gr