Κατεδαφίσεις Αυθαιρέτων Ξεκινούν με τη Χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου

Κατεδαφίσεις Αυθαιρέτων Ξεκινούν με τη Χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο πρώτος κύκλος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, με την πρωτοβουλία να έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη. Οι διαδικασίες αυτές ενεργοποιούνται μετά από απόφαση του προέδρου του Πράσινου Ταμείου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, ο οποίος ενέκρινε τη διάθεση 2.000.000 ευρώ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατά την περίοδο 2024-2025.

Οι κατεδαφίσεις θα πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά, με προτεραιότητα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Οι περιοχές όπου θα διεξάγονται οι κατεδαφίσεις θα ανακοινώνονται λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών, ενώ οι ιδιοκτήτες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή.

Η εκταμίευση των κονδυλίων θα γίνει μέσω έκδοσης εντάλματος, αφού ο φάκελος των δικαιολογητικών εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο. Οι πληρωμές θα μπορούν να γίνουν απευθείας στους εργολάβους που θα εκτελέσουν τις κατεδαφίσεις, κατ’ ανάθεση του ΥΠΕΝ. Σε περίπτωση που οι εργολάβοι αρνούνται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις κατεδάφισης, θα επιβάλλονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 6.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Η διαδικασία κατεδάφισης θα εστιάσει αρχικά σε νέα αυθαίρετα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα παλαιότερα κτίσματα που υπάγονται σε καθεστώς ψευδούς νομιμοποίησης ή που έχουν κτιστεί σε δημόσιες εκτάσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί μετά από συγκεκριμένες ημερομηνίες νομιμοποίησης θα κατεδαφίζονται κατ’ απαιτήση.

Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι κάθε χρόνο θα επιδιώκεται να κατεδαφίζεται ένας αριθμός αυθαιρέτων ίσος με τα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης της χρονιάς αναφοράς, με μισά ανάλογα με κριτήρια χρονικής προτεραιότητας και τα υπόλοιπα με κριτήρια περιβαλλοντικά και χωροταξικά. Υπογραμμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες που αποδέχονται την έκθεση αυτοψίας και προχωρούν σε κατεδάφιση δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Παράλληλα, εκκρεμεί το ζήτημα της «Κατηγορίας 5» που αφορά κτίσματα με σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις και αναζητούνται λύσεις για την επίλυση του προβλήματος που σχετίζεται με αυτά. Ο ΥΠΕΝ αναμένει ότι η συζήτηση για το μέλλον της κατηγορίας αυτής θα ανοίξει όταν ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων.

Πηγή: tovima.gr