Πτώση τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης με αφετηρία την 15η Οκτωβρίου

Πτώση τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης με αφετηρία την 15η Οκτωβρίου

Σε λίγο περισσότερο από 20 ημέρες, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί στην αγορά. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πτώση των τιμών στα καύσιμα κίνησης, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, αναμένεται να επηρεάσει και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα είναι φθηνότερο από την περσινή περίοδο, ξεκινώντας από τις 15 Οκτωβρίου.

Αν το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθετο σήμερα από τα πρατήρια, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είχε τιμή 1,10 ευρώ ανά λίτρο. Οι πληροφορίες από πηγές του ΟΤ αναφέρουν ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι 20% φθηνότερο σε σύγκριση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι πέρυσι, στις 15 Οκτωβρίου 2023, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,40 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Τα διυλιστήρια θα καθορίσουν την τελική τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης λίγες ώρες πριν από την 15η Οκτωβρίου. Υπάρχει η πιθανότητα οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως ο Helleniq Energy και η Motor Oil, να προσφέρουν εκπτώσεις στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, προκειμένου να μειωθεί η τελική τιμή του προϊόντος.

Η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σταθερές, οι καταναλωτές πιθανόν να μην προχωρήσουν σε παραγγελίες. Ωστόσο, η χαμηλή τιμή σε σχέση με πέρυσι αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στα 0,280 ευρώ ανά λίτρο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Η συνολική τιμή θα διαμορφωθεί από τον ΦΠΑ, άλλους φόρους και τέλη, καθώς και από τα περιθώρια διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών.

Η κυβέρνηση αναμένεται να χορηγήσει και φέτος επίδομα θέρμανσης σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τις βαθμοημέρες κάθε περιοχής.

Πηγή: tovima.gr