Τίτλος: Ομαλοποίηση στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και Οι Επιπτώσεις Στις Τιμές Ρεύματος

Τίτλος: Ομαλοποίηση στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και Οι Επιπτώσεις Στις Τιμές Ρεύματος

Σε μια θετική πορεία φαίνεται να εισέρχεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για τον Σεπτέμβριο έχει μειωθεί στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Αυτή η τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς τον Ιούλιο η μέση τιμή ήταν 135,54 ευρώ/MWh και τον Αύγουστο 129,83 ευρώ/MWh. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) έπεσε κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 100 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μάλιστα το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 εβδομάδων, με τιμή στα 93,89 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα έγινε πιο εισαγωγικό την τελευταία εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να αγγίζουν υψηλά 15 εβδομάδων, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Όσον αφορά τις ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές αναμένουν επιβεβαίωση για τα τιμολόγια, με τις περισσότερες εταιρείες να φαίνεται ότι θα κρατήσουν σταθερές τις τιμές της κιλοβατώρας (kWh). Ιδιαίτερα, η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής, μπορεί να προχωρήσει σε πτώση των τιμών.

Η συζήτηση γύρω από την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται προς τα σταθερά τιμολόγια. Στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, περίπου το 75% των καταναλωτών έχουν πρόσβαση σε μακροχρόνια σταθερά συμβόλαια. Οι μεγαλύτεροι ιδιώτες πάροχοι, Ήρων και Protergia, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα παραμείνουν σταθεροί στις τιμές για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Από την άλλη, η συντονισμένη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν δείχνει την ανησυχία για την αστάθεια των τιμών στην περιοχή. Οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας απέστειλαν κοινή επιστολή ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επισημαίνουν ότι η κατάσταση έχει επιφέρει σοβαρές πιέσεις στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της αγοράς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα ήταν η 7η πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να ακολουθούν στην 9η και 11η θέση. Οι σκανδιναβικές χώρες και η Γαλλία διατηρούσαν τις χαμηλότερες τιμές, με μέσες τιμές να κυμαίνονται από 15,23 ευρώ/MWh στη Σουηδία έως 56,03 ευρώ/MWh στη Φινλανδία.

Πηγή: tovima.gr