Η Τουρκία και η πρόκληση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη σκιά της πρόσφατης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου

Η Τουρκία και η πρόκληση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη σκιά της πρόσφατης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου

Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σχολίασε την κατάσταση, αναφέροντας ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, παραλληλίζοντας αυτή την ενέργεια με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, τόνισε την αδιαφορία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, κατόπιν αυτών, συνάντησε τον Ερντογάν και υποδύθηκε ότι δεν άκουσε τίποτα.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν: 1ον) Η Τουρκία θέτει συνεχώς νέα θέματα, όπως η αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, 2ον) Η συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ο Ερντογάν δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας, 3ον) Η Τουρκία επιμένει σε παραβιάσεις των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, και 4ον) Αυτή διατηρεί την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος, με τη Ρόδο να είναι νέο σημείο προορισμού για δουλέμπορους.

Αναλύοντας την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για το «παγκόσμιο συμφέρον», ο Κατρίνης επισήμανε ότι αν υπήρχε μια ανεξάρτητη και πατριωτική ελληνική κυβέρνηση, θα είχε ακυρώσει τη συνάντηση αυτή και θα είχε χρησιμοποιήσει το βέτο στην τελωνειακή ένωση και στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. Τόνισε ότι ο κατευνασμός της Τουρκίας ίσως υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα.

Πηγή: tovima.gr