Η Επίδραση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στον Εγκέφαλο των Παιδιών σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η Επίδραση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στον Εγκέφαλο των Παιδιών σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Developmental Cognitive Neuroscience», αναφέρεται στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον εγκέφαλο των παιδιών. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε ανάλυση 40 δημοσιευμένων εργασιών που περιλάμβαναν μετρήσεις της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα και την επίδρασή της σε παιδιά ηλικίας από νεογέννητα έως 18 ετών.

Οι περισσότερες μελέτες που εξετάστηκαν προήλθαν από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, και κατέδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με διαφοροποιήσεις στις εγκεφαλικές δομές των παιδιών. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές περιλαμβάνουν τον όγκο της λευκής ουσίας, ο οποίος σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, καθώς και τις συνδέσεις στον εγκέφαλο, που ενδέχεται να αποτελούν πρώιμους δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στους ρύπους, καθώς ο εγκέφαλος και το σώμα τους βρίσκονται σε ενεργή ανάπτυξη. Το γεγονός ότι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σε υπαίθριους χώρους συνεπάγεται ότι το σώμα τους απορροφά περισσότερους ρύπους σε σύγκριση με το σωματικό τους βάρος.

Πηγή: tovima.gr