«Να βοηθούν κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση» υποσχέθηκαν οι Έλληνες πρόσκοποι και κινητοποιήθηκαν άμεσα από την ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή που συμβαίνει στη χώρα για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Καλαμάτα, τη Ρόδο, τη Χαλκίδα, οι πρόσκοποι προσέτρεξαν αρχικά για να προσφέρουν κρύο νερό και φαγητό στις δυνάμεις που επιχειρούσαν και στη συνέχεια για να παρέχουν φαρμακευτικό υλικό που ήταν απαραίτητο στην «πρώτη γραμμή».

Οι προσκοπικές εστίες στον Διόνυσο, την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία μετατράπηκαν σε κυψέλες εθελοντικής προσφοράς που σύντομα αγκαλιάστηκαν από τους όμορους δήμους, την κοινωνία των πολιτών και εκατοντάδες συμπολίτες. Εκεί συλλέχθηκαν νερό και τρόφιμα μακράς διάρκειας που παραδόθηκαν στη Βαρυμπόμπη, την Ηλεία και τη Χαλκίδα.

Ταυτόχρονα, εθελοντικές ομάδες προσκόπων, σε συνεργασία με τις αρχές της Πολιτικής Προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν καθημερινά στην πυροπροστασία σε αρκετές περιοχές της χώρας και σε δήμους της Αττικής, κάνοντας βάρδιες σε δασικά σημεία και περιαστικά άλση, στα οποία υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς.

Έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί κατά προσέγγιση περισσότερες από 150 παλέτες ξηράς τροφής και εμφιαλωμένου νερού, έχουν πραγματοποιηθεί δύο αποστολές σε Ηλεία και Χαλκίδα και καθημερινή διανομή εφοδίων στην Αττική, ενώ περισσότεροι από 500 πρόσκοποι σε 150 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνουν υλικά υποστήριξης των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας και των δυνάμεων που επιχειρούν.

«Δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου είστε εσείς που θα γίνετε πρεσβευτές ενός πολύτιμου μηνύματος για τις επόμενες γενιές. Ο προσκοπισμός μπορεί να ενισχύει την πρώτη απόκριση σε περιστάσεις ανάγκης αλλά η αποστολή του είναι διαφορετική: Να διαπαιδαγωγήσει παιδιά και νέους με αναβαθμισμένη περιβαλλοντική συνείδηση, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και τα αγαθά τους, με άλλες ιεραρχήσεις στο αξιακό τους σύστημα από την ασυδοσία του κέρδους. Τέτοιοι αυριανοί πολίτες αποτελούν τη μόνη παρακαταθήκη για να αλλάξει κάτι στον κόσμο αυτό», ανέφερε, σε μήνυμά του προς τους ενήλικες εθελοντές, ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, Παντελής Προμπονάς.

Πηγή: patrastimes.gr